https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Ramentorin ohjelmistoilla iso rooli ydinjätelaitoksen turvallisuuden varmistamisessa

Posivan Eurajoen Olkiluotoon suunnitteleman käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen suunnittelussa turvallisuus on avainasia. Turvallisuuden ja toimivuuden varmistamiseksi laitoksen teknisten suunnitelmien katselmoinnissa ja riskianalyyseissä hyödynnetään tamperelaisen Ramentor Oy:n riskien hallinnan, käytettävyyden ja luotettavuuden mallinnukseen ja analysointiin suunnittelemaa ELMAS-ohjelmistoa.

ramentor

Säteilyturvakeskus (STUK) vahvisti alkuvuodesta, että Posivan käytetyn polttoaineen loppusijoituslaitos voidaan rakentaa turvalliseksi. Seuraavaksi hankkeen käsittely jatkuu työ- ja elinkeinoministeriössä sekä valtioneuvostossa, joka päättää myönnetäänkö laitokselle rakentamislupa.

Posiva on ensimmäisenä maailmassa aloittamassa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen. Ruotsissa on kehitteillä vastaavantyyppinen loppusijoitusratkaisu kuin Suomessa. Omia ratkaisuja suunnitellaan parhaillaan ainakin Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

Ydinjätteen pitää kestää varastossaan vaaraa aiheuttamatta vähintään 100 000 vuotta, joten sen tulee kestää niin maanjäristykset kuin mahdollinen jääkausikin. Sen vuoksi suunnittelun on oltava erityisen tarkkaa ja perinpohjaista.

Pitkäaikaisturvallisuuden varmistamiseksi hankkeessa on käytetty vuonna 2006 perustetun tamperelaisen Ramentor Oy:n kehittämää tapahtumalogiikan mallinnukseen ja analysointiin tarkoitettua ELMAS (Event Logic Modelling and Analysis) -ohjelmistoa. Sen avulla voidaan suunnitella ja hallita järjestelmien käyttövarmuutta ja arvioida riskejä koko niiden elinkaaren ajalta. ELMASilla on tehty muun muassa erilaisia rakennus- ja käyttövaiheen riskianalyyseja.

Ramentorille ydinjätelaitoksen suunnitteluprosessiin osallistuminen on kiehtova haaste.

– Tällaista laitosta ei ole koskaan ennen toteutettu. Mukana on toki komponentteja, joista on käyttökokemusta muissa ympäristöissä. Iso osa analyyseissa tarvittavasta tiedosta kerätään kuitenkin asiantuntijoilta ja logiikka sekä syy-seuraussuhteiden tunnistaminen ovat hyvin ratkaisevassa roolissa. Prosessi on perusteellinen, ja antaa mahdollisuuden tehdä vielä uusia turvallisuutta ja käyttövarmuutta tukevia suunnittelupäätöksiä ja muutoksia, joiden toteuttaminen on sekä järkevää että kustannustehokasta, Ramentor Oy:n toimitusjohtaja Timo Lehtinen sanoo.

Ramentor on vuonna 2006 perustettu yksityinen asiantuntija- ja ohjelmistoyritys, joka kehittää ja soveltaa ohjelmistotuotteita käytettävyyden, luotettavuuden ja kunnossapidon (RAM) suunnitteluun sekä riskien hallintaan. Yhtiön tuotteet syntyvät yhdistämällä asiakkaiden tarpeet, uusi tutkimustieto ja alan paras kokemus sekä luotettava teknologia. Ramentorin tavoite on olla paras käyttövarmuuden suunnittelun menetelmien ja työkalujen asiantuntija ja kumppani asiakkailleen.

Lisätietoja: www.ramentor.com

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.