https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Riskit syyniin nostotyössä

Jotta nostotyö onnistuu hyvin ja turvallisesti, se on suunniteltava hyvin. Mitä isompia tai vaarallisempia taakkoja nostetaan tai mitä vaativampia ovat olosuhteet, sen tärkeämpää on, että sitä tekevät ovat työhön pätevöityneitä.

inspecta_nosto

Valtava määrä ihmisiä on työkseen tekemisissä nostojen kanssa Suomessa vuosittain. Tarkkaa lukua on mahdotonta antaa, mutta esimerkiksi pelkästään taakan kiinnitystä ja merkinantoja tekee rakennustyömailla ja teollisuudessa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Heidän työnsä vaikuttaa laajasti muidenkin turvallisuuteen.

– Suomi on monia muita maita jäljessä nostotyötä valvovien ihmisten ja apuhenkilöstön kouluttamisessa, Inspectan johtava asiantuntija Jukka Laaksonen sanoo.

Nostoihin liittyy aina henkilöriskejä. Kun laitoksissa käsitellään vaarallisia aineita, onnettomuuden riskit voivat olla hyvinkin mittavia. Suomessa kaatuu joka vuosi jokunen nosturi.

– Yleisin syy kaatumisiin on maaperän pettäminen. Näitä vahinkoja voidaan vähentää nostojen huolellisemmalla suunnittelulla.

Riskejä liittyy myös taakan siirtoon, sillä taakka tai nosturin puomi voi törmätä johonkin lähellä olevaan rakenteeseen tai laitteeseen. Huonosti tehty taakka saattaa purkautua tai nostoliina osua johonkin ja katketa.

Riskinsä on myös siinä, että nosturinkuljettaja ei välttämättä näe lastin siirtoa alusta loppuun asti. Silloin merkinantajan rooli korostuu – sekä sen, että kuljettaja varmasti ymmärtää merkinantajan viestit.

Muutaman vuoden takaisessa tapaturmien selvityksessä huomattiin, että nostoihin liittyvissä onnettomuuksissa taustalla on henkilöstön perehtymättömyys työhön tai laitteisiin.

Laaksonen huomauttaa, että nostoissa käytettäviä laitteita on markkinoilla paljon erilaisia. Lisäksi rakennustyömailla teollisuudessa ja satamissa käytettävän laitteet poikkeavat ominaisuuksiltaan toisistaan.

Nostot läpi vaihe vaiheelta

Laaksosen mielestä rakennusalan ammattitutkinnoissa saisi olla nykyistä enemmän nostopuolta. Oppi tulee käytännön työssä, ja eri työmailla on eritasoisia perehdyttämiskäytäntöjä.

Inspectan nostotyöhenkilöstön pätevyyskoulutukset ovat kaksiosaisia. Lisäksi Inspecta tarjoaa erilaisia nostolaitteiden tarkastaja- ja käyttäjäkoulutuksia.

Taakankiinnittäjän ja merkinantajan pätevyyskoulutuksessa käsitellään muun muassa eri nosturityyppien ominaisuuksia, taakan kiinnitystä, nostoapuvälineiden oikeaa käyttöä sekä nostoapuvälineiden kunnon tarkastamista.

Myös noston suoritus käydään läpi vaihe vaiheelta, ja samalla tutuiksi tulevat myös ohjausmerkit.

- Onnistunut nosto lähtee hyvästä suunnittelusta. Silloin päätetään myös, millainen nosturi sekä millaiset nostoapuvälineet työhön valitaan. Myös nosturin paikasta päätetään. Tällä varmistetaan, että nosto voidaan tehdä turvallisesti.

Entä, miten huolellisesti nostot Suomessa käytännössä työmailla suunnitellaan?

– Suunnittelun huolellisuus vaihtelee. Osassa yrityksiä on selkeät pelisäännöt esimerkiksi siitä, milloin nostot vaativat kirjallista suunnittelua. Silloin vaativiin nostoihin myös osataan suhtautua niiden vaatimalla vakavuudella.

 

  www.inspecta.com

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.