https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Riskit syyniin nostotyössä

Jotta nostotyö onnistuu hyvin ja turvallisesti, se on suunniteltava hyvin. Mitä isompia tai vaarallisempia taakkoja nostetaan tai mitä vaativampia ovat olosuhteet, sen tärkeämpää on, että sitä tekevät ovat työhön pätevöityneitä.

inspecta_nosto

Valtava määrä ihmisiä on työkseen tekemisissä nostojen kanssa Suomessa vuosittain. Tarkkaa lukua on mahdotonta antaa, mutta esimerkiksi pelkästään taakan kiinnitystä ja merkinantoja tekee rakennustyömailla ja teollisuudessa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Heidän työnsä vaikuttaa laajasti muidenkin turvallisuuteen.

– Suomi on monia muita maita jäljessä nostotyötä valvovien ihmisten ja apuhenkilöstön kouluttamisessa, Inspectan johtava asiantuntija Jukka Laaksonen sanoo.

Nostoihin liittyy aina henkilöriskejä. Kun laitoksissa käsitellään vaarallisia aineita, onnettomuuden riskit voivat olla hyvinkin mittavia. Suomessa kaatuu joka vuosi jokunen nosturi.

– Yleisin syy kaatumisiin on maaperän pettäminen. Näitä vahinkoja voidaan vähentää nostojen huolellisemmalla suunnittelulla.

Riskejä liittyy myös taakan siirtoon, sillä taakka tai nosturin puomi voi törmätä johonkin lähellä olevaan rakenteeseen tai laitteeseen. Huonosti tehty taakka saattaa purkautua tai nostoliina osua johonkin ja katketa.

Riskinsä on myös siinä, että nosturinkuljettaja ei välttämättä näe lastin siirtoa alusta loppuun asti. Silloin merkinantajan rooli korostuu – sekä sen, että kuljettaja varmasti ymmärtää merkinantajan viestit.

Muutaman vuoden takaisessa tapaturmien selvityksessä huomattiin, että nostoihin liittyvissä onnettomuuksissa taustalla on henkilöstön perehtymättömyys työhön tai laitteisiin.

Laaksonen huomauttaa, että nostoissa käytettäviä laitteita on markkinoilla paljon erilaisia. Lisäksi rakennustyömailla teollisuudessa ja satamissa käytettävän laitteet poikkeavat ominaisuuksiltaan toisistaan.

Nostot läpi vaihe vaiheelta

Laaksosen mielestä rakennusalan ammattitutkinnoissa saisi olla nykyistä enemmän nostopuolta. Oppi tulee käytännön työssä, ja eri työmailla on eritasoisia perehdyttämiskäytäntöjä.

Inspectan nostotyöhenkilöstön pätevyyskoulutukset ovat kaksiosaisia. Lisäksi Inspecta tarjoaa erilaisia nostolaitteiden tarkastaja- ja käyttäjäkoulutuksia.

Taakankiinnittäjän ja merkinantajan pätevyyskoulutuksessa käsitellään muun muassa eri nosturityyppien ominaisuuksia, taakan kiinnitystä, nostoapuvälineiden oikeaa käyttöä sekä nostoapuvälineiden kunnon tarkastamista.

Myös noston suoritus käydään läpi vaihe vaiheelta, ja samalla tutuiksi tulevat myös ohjausmerkit.

- Onnistunut nosto lähtee hyvästä suunnittelusta. Silloin päätetään myös, millainen nosturi sekä millaiset nostoapuvälineet työhön valitaan. Myös nosturin paikasta päätetään. Tällä varmistetaan, että nosto voidaan tehdä turvallisesti.

Entä, miten huolellisesti nostot Suomessa käytännössä työmailla suunnitellaan?

– Suunnittelun huolellisuus vaihtelee. Osassa yrityksiä on selkeät pelisäännöt esimerkiksi siitä, milloin nostot vaativat kirjallista suunnittelua. Silloin vaativiin nostoihin myös osataan suhtautua niiden vaatimalla vakavuudella.

 

  www.inspecta.com

Uusimmat artikkelit

8.5.2024 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: tilauskanta ohenee edelleen – odotukset kääntyneet silti paremmaksi

Teknologiateollisuuden tuore markkinakatsaus kertoo, että alan yritysten saamien tarjouspyyntöjen määrä väheni alkuvuonna edelleen, mutta aiempaa vähemmän. Samalla yritysten odotukset ovat kääntyneet positiivisempaan suuntaan. yritykset viestivä edelleen osaajapulasta.

Puolustusvoimat ostaa Instalta F-35-hävittäjien huolto- ja ylläpitopalveluita

Insta ja Puolustusvoimien Logistiikkalaitos ovat sopineet Suomen F-35-hävittäjähankkeeseen liittyvästä kolmivuotisesta hankintakokonaisuudesta. Hankinnalla halutaan varmistetaan, että Suomessa on tarvittava osaaminen ja F-35-järjestelmän huoltokyky sekä huoltovarmuus vuosikymmeniksi eteenpäin.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.