RoHS-lainsääntö muuttuu: uusia rajoituksia vaarallisiin aineisiin sähkölaitteissa

Sähkölaitteiden vaarallisia aineita rajoittava RoHS-lainsäädäntö muuttuu heinäkuussa 2019. Rajoitettujen aineiden määrä kasvaa ja lainsäädännön soveltamisala muuttuu. Jatkossa RoHS-lainsäädännön vaatimukset koskevat monia sellaisia tuotteita, joita ei ole perinteisesti mielletty sähkö- tai elektroniikkalaitteiksi, esimerkiksi led-valoilla varustettuja tekstiilejä.

capacitors-chip-circuit-159220

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistajien, maahantuojien ja jakelijoiden pitää ottaa muutokset huomioon ja varmistaa, että laitteet ovat vaatimustenmukaisia.

Ftalaatteja lisätään rajoitettujen aineiden listaan

RoHS-lainsäädännön  rajoitettujen aineiden määrä kasvaa, kun 4 ftalaattia lisätään rajoitettujen aineiden listaan. Ftalaatit ovat kemikaaleja, joita käytetään muovin pehmittiminä.Tällä hetkellä lainsäädäntö rajoittaa kadmiumin, lyijyn, elohopean kuudenarvoisen kromin, polybromattujen bifeenylien ja polybromattujen difenyylietterien käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. 22.7.2019 alkaen markkinoille saatettavissa sähkö- ja elektroniikkalaitteissa rajoitetaan edellisten lisäksi seuraavien aineiden käyttöä:

  • bis(2-etyyliheksyyli)ftalaatti, DEHP
  • butyylibentsyyliftalaatti, BBP
  • dibutyyliftalaatti, DBP
  • di-isobutyyliftalaatti, DIBP.

Markkinoille saattamisella tarkoitetaan ensimmäistä kertaa, jolloin tuote toimitetaan EU:n markkinoille joko liiketoiminnan yhteydessä, maksua vastaan tai veloituksetta tapahtuvaa jakelua, kulutusta tai käyttöä varten.

Ftalaattirajoituksen voimaan tulossa on huomioitava, että rajoituksen soveltaminen alkaa 22.7.2019 kaikille muille laitteille paitsi lääkinnällisille laitteille, eli terveydenhuollon laitteille ja tarvikkeille ja tarkkailu- ja valvontalaitteille, joiden kohdalla soveltaminen alkaa 22.7.2021. Ftalaattirajoitusta ei sovelleta DEHP:n, BBP:n ja DBP:n osalta leluihin, joiden DEHP-, BBP- ja DBP-rajoitukset on annettu asetuksen (EY) N:o 1907/2006 (REACH-asetus) liitteen XVII nimikkeessä 51 kohdassa 2. DIBP:n osalta rajoitusta sovelletaan sähkötoimisissa leluissa 22.7.2019 alkaen ja kaikissa leluissa REACH-asetuksen liitteen XVII nimikkeen 51 mukaisesti heinäkuussa 2020.

Mikä on sähkö- ja elektroniikkalaite?

Sähkölaitteen määritelmää muutettiin RoHS-direktiivin päivityksessä 2011 ja muutosta seurannut 8 vuoden siirtymäaika päättyy 22.7.2019. Jatkossa RoHS-lainsäädännön määritelmän mukaan riittää, että sähkö- ja elektroniikkalaite on riippuvainen sähköstä yhdessä käyttötarkoituksessaan. Muutoksen myötä RoHS-lainsäädännön vaatimukset koskevat useita sellaisia tuotteita, joita ei tavallisesti ajatella sähkö- tai elektroniikkalaitteeksi. Esimerkkejä ovat led-valoilla varustetut tekstiilit, keloilla myytävät kaapelit, erilaiset polttomoottorilla varustetut koneet ja soivat postikortit. 23.7.2019 alkaen RoHS-lainsäädännön soveltamisalaan kuuluvat kaikki laitteet, joita ei ole erikseen rajattu soveltamisalan ulkopuolelle. Uutena muutoksena soveltamisalan ulkopuolelle rajataan pilliurut ja vetomoottorilla varustetut työkoneet.

Velvollisuuksia valmistajille

RoHS-lainsäädännön soveltamisalan laajennuksen myötä monille valmistajille tulee uusia velvollisuuksia, kun he varmistavat, että sähkö- ja elektroniikkalaite täyttää RoHS-lainsäädännön vaatimukset. RoHS-lainsäädäntö edellyttää mm. tuotetta koskevien teknisten asiakirjojen ja EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen laadintaa sekä CE-merkinnän käyttöä. CE-merkinnän lisäksi tuotteissa on oltava tyyppi-, erä- tai sarjanumero tai muu merkintä, jonka ansiosta tuote voidaan tunnistaa, sekä valmistajan ja tarvittaessa maahantuojan tiedot. Valmistajan ja maahantuojan tietoihin kuuluvat nimi, rekisteröity tuotenimi tai rekisteröity tavaramerkki sekä osoite, josta valmistajaan ja maahantuojaan saa yhteyden.

Lisätietoja:

Vaaralliset aineet sähkö- ja elektroniikkalaitteissa – RoHS Tukesin nettisivuilla

Uusimmat artikkelit

25.6.2019 | Alan Uutiset

”Sellumarkkinoilla normaali korjausliike” – hinta edelleen hyvällä tasolla, sanoo Metsä Groupin Hämälä

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä ei kanna suurta huolta sellun hinnan viimeaikaisesta laskusuunnasta, sillä historiallisesti tarkasteltuna hintataso on edelleen ”hyvä”. Nykyinen hintataso ei myöskään vaikuta yhtiön arvioihin uuden Kemiin suunnitellun biotuotetehtaan kannattavuudesta. Varsinainen investointipäätös laitoksesta tehdään kesällä 2020.

Ford hyödyntää tuotannossaan yli miljardi kertakäyttömuovipulloa vuodessa

Autonvalmistaja Ford on löytänyt nerokkaan tavan käyttää uudelleen miljoonia muovipulloja. Jokaisessa yhtiön valmistaman Ford EcoSportin mattojen valmistukseen on käytetty 470 kertakäyttöistä muovista juomapulloa.

19.6.2019 | Tutkimus ja koulutus

Kumppaniverkostoista aiheutuu ongelmia yli 80 % yrityksistä

Kumppaniverkostoista johtuvat toimitusketjujen häiriöt ja liiketoiminnan keskeytykset luovat yrityksille painetta investoida kumppaniverkoston riskienhallintaan. Suomalaista yritysjohtoa huolestuttavat erityisesti kumppaniverkoston vastuullisuus- ja kyberriskit.

Cobotit auttoivat metallisorvaamon kasvuun

Yhteistyörobotti eli cobotti nosti savonlinnalaisen alihankintakoneistamo Ket-Metin kustannuskilpailukykyä roimasti.

llmalämpöpumppumyynnin rajua kasvua ruokki helteinen viime kesä

Lämpöpumppujen myynti Suomessa kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 47 prosenttia. Eniten rynnivät ilmalämpöpumput lähes 70 prosentin kasvulla, mutta myös maalämpöpumppujen, ilma-vesilämpöpumppujen ja poistoilmalämpöpumppujen myyntiluvut nousivat 10-15 prosenttia. 

Digitalisaatiolla säästöjä asumiskuluihin

Energianhallinnan ja automaation asiantuntija Schneider Electric järjesti eilen Helsingin messukeskuksessa jokavuotisen Innovation Summit -tapahtumansa. Viesti oli selvä: tekoäly ja IoT-tekniikka ovat nyt tulossa teollisuuden lisäksi vauhdilla myös kiinteistöihin säästöjä tuomaan

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.