https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

SSAB aloittaa Suomessa tutkimuksen liittyen fossiilivapaan teräksen tuotantoon

Yhteistyössä Gasumin, Nesteen ja St1:n kanssa ja Business Finlandin tukemana SSAB käynnistää Energy4HYBRIT-nimisen ennakkotutkimuksen, jossa selvitetään fossiilivapaiden energialähteiden, pääasiassa biomateriaalisivuvirtojen käyttöä korvaamassa fossiilisia polttoaineita tietyissä teräksenvalmistuksen prosesseissa,esimerkiksi valssauksessa. Raahen tehdas on SSAB:n pilottitehtaana.

9964838a4213c4c3_org

HYBRIT-hankkeen, jonka omistavat SSAB, LKAB ja Vattenfall, tavoitteena on korvata rautamalmipohjaisessa teräksenvalmistuksessa käytetty koksi vedyllä. Raudanvalmistus vastaa noin 90 prosenttia SSAB:n hiilidioksidipäästöistä. Päästöinä uudessa prosessissa syntyisi hiilidioksidin sijasta vettä. Laboratoriokokeet ja ennakkotutkimus ovat osoittaneet prosessin toimivuuden ja Ruotsin Luulajaan valmistuu pilottilaitos vuonna 2020. HYBRIT-hankkeen tavoite on kunnianhimoinen. Onnistuessaan se vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä 10 prosenttia ja Suomessa 7 prosenttia.

- Suomen hanke on tärkeä askel kohti tavoitettamme olla fossiilivapaa koko tuotannossamme. Yhteistyössä kumppaniemme kanssa aiomme tarjota kokonaan fossiilivapaan arvoketjun kaivokselta valmiiseen terästuotteeseen asti. Tavoitteemme on olla ensimmäisenä maailmassa tuomassa fossiilivapaata terästä markkinoille jo vuonna 2026, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

- Nyt käynnistettävä Energy4HYBRIT-yhteishanke keskittyy jäljellejääviin 10 prosenttiin teräksenvalmistuksen hiilidioksidipäästöistä eli lukuisiin muihin prosesseihin kuin raudantuotantoon. Yhtenä keskeisenä ennakkotutkimuksen kohteena on selvittää muiden polttoaineiden kuin fossiilsten polttoaineiden käyttöä näissä prosesseissa. Biopolttoaineiden osalta tutkitaan esimerkiksi erilaisten hakkuu- ja muiden biojätteiden ja sivutuotteiden keräämisen, kuljettamisen ja hyödyntämisen mahdollisuuksia Itämeren alueelta, kertoo SSAB:n ympäristöjohtaja Harri Leppänen.

SSAB:n Raahen tehdas toimii SSAB:n pilottitehtaana. Oulun yliopisto ja VTT tutkivat ja mallintavat kaikki tehtaan energiankäyttövirrat. Ennakkotutkimuksessa mukana olevat energiayhtiöt ovat selvittämässä vaihtoehtoisten energialähteiden käyttöä ja saatavuutta. Ennakkotutkimus valmistuu toukokuun 2020 loppuun mennessä.

Lue aiheesta lisää pian ilmestyvästä Promaint 1/2019 -lehdesta.

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.