SSAB aloittaa Suomessa tutkimuksen liittyen fossiilivapaan teräksen tuotantoon

Yhteistyössä Gasumin, Nesteen ja St1:n kanssa ja Business Finlandin tukemana SSAB käynnistää Energy4HYBRIT-nimisen ennakkotutkimuksen, jossa selvitetään fossiilivapaiden energialähteiden, pääasiassa biomateriaalisivuvirtojen käyttöä korvaamassa fossiilisia polttoaineita tietyissä teräksenvalmistuksen prosesseissa,esimerkiksi valssauksessa. Raahen tehdas on SSAB:n pilottitehtaana.

9964838a4213c4c3_org

HYBRIT-hankkeen, jonka omistavat SSAB, LKAB ja Vattenfall, tavoitteena on korvata rautamalmipohjaisessa teräksenvalmistuksessa käytetty koksi vedyllä. Raudanvalmistus vastaa noin 90 prosenttia SSAB:n hiilidioksidipäästöistä. Päästöinä uudessa prosessissa syntyisi hiilidioksidin sijasta vettä. Laboratoriokokeet ja ennakkotutkimus ovat osoittaneet prosessin toimivuuden ja Ruotsin Luulajaan valmistuu pilottilaitos vuonna 2020. HYBRIT-hankkeen tavoite on kunnianhimoinen. Onnistuessaan se vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä 10 prosenttia ja Suomessa 7 prosenttia.

- Suomen hanke on tärkeä askel kohti tavoitettamme olla fossiilivapaa koko tuotannossamme. Yhteistyössä kumppaniemme kanssa aiomme tarjota kokonaan fossiilivapaan arvoketjun kaivokselta valmiiseen terästuotteeseen asti. Tavoitteemme on olla ensimmäisenä maailmassa tuomassa fossiilivapaata terästä markkinoille jo vuonna 2026, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

- Nyt käynnistettävä Energy4HYBRIT-yhteishanke keskittyy jäljellejääviin 10 prosenttiin teräksenvalmistuksen hiilidioksidipäästöistä eli lukuisiin muihin prosesseihin kuin raudantuotantoon. Yhtenä keskeisenä ennakkotutkimuksen kohteena on selvittää muiden polttoaineiden kuin fossiilsten polttoaineiden käyttöä näissä prosesseissa. Biopolttoaineiden osalta tutkitaan esimerkiksi erilaisten hakkuu- ja muiden biojätteiden ja sivutuotteiden keräämisen, kuljettamisen ja hyödyntämisen mahdollisuuksia Itämeren alueelta, kertoo SSAB:n ympäristöjohtaja Harri Leppänen.

SSAB:n Raahen tehdas toimii SSAB:n pilottitehtaana. Oulun yliopisto ja VTT tutkivat ja mallintavat kaikki tehtaan energiankäyttövirrat. Ennakkotutkimuksessa mukana olevat energiayhtiöt ovat selvittämässä vaihtoehtoisten energialähteiden käyttöä ja saatavuutta. Ennakkotutkimus valmistuu toukokuun 2020 loppuun mennessä.

Lue aiheesta lisää pian ilmestyvästä Promaint 1/2019 -lehdesta.

Uusimmat artikkelit

21.7.2020 | Alan Uutiset

Clean Steel aloittaa yhteistyön kansainvälisen sellujätin kanssa

Clean Steel on tehnyt sopimuksen Uruguaylaisen Montes del Platan sellutehtaan kanssa. Stora Ensolla ja Arauconille kuuluvan yhteisyrityksen tuotantolaitos sijaitsee Lounais-Uruguayssa, Punta Pereirasssa. Lyhytkuitusellua tuottava tehdas aloitti toimintansa vuonna 2014 ja sen vuosittainen tuotantokapasiteetti on 1,4 miljoonaa tonnia.

Saksalaisjätti Schaeffler lanseeraa suomalaisen partneriverkoston avulla kehitetyn kunnonvalvontajärjestelmän

Saksalainen auto- ja teollisuusalan yritys Schaeffler on toteuttanut kunnonvalvontajärjestelmänsä OPTIME:n suomalaisen partneriverkoston avulla. Saksalaisyhtiö on jo aikaisemmin perustanut tuotekehitystiimin Suomeen ja nyt yhteistyöllä luotua tuotetta lanseerataan kaupallisesti.

Pauligilla on Suomen ensimmäisenä elintarvikealan yrityksenä Science Based Targets aloitteen hyväksymät ilmastotavoitteet

Paulig kertoo noudattavansa Suomen ensimmäisenä elintarvikealan yrityksenä Science Based Targets asettamia ilmastotavoitteita. Yhtiön tavoitteena on vähentää 80 prosenttia oman toiminnnan luomista kasvihuonepäästöistä ja 50 prosenttia arvoketjujen päästöistä vuoteen 2030 mennessä. 

EVA: Talouskriisi on suomalaisten suurin uhka

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n julkaisemassa tutkimuksessa kysyttiin, kuinka uhkaavina suomalaiset pitävät maailmalla ja Suomessa tapahtuvia konflikteja ja kriisejä omalle ja läheistensä turvallisuudelle. Eniten pelkoa suomalaisissa herätti uusi laajamittainen talouskriisi (77 prosenttia vastaajista) sekä toiseksi eniten pandemiat ja tartuntataudit (72 prosenttia vastaajista).

Signify tuo markkinoille uusia desinfioivia valaisimia

UV-teknologiaan perustuvaan valaistukseen erikoistunut Signify kertoi kasvattavansa UV-C-valaistuksen tuotantokapasiteettiaan ja laajentavansa UV-C-tuotevalikoimaansa maailman kasvaneen desinfiointitarpeen vuoksi.

Asfalttikoneista saatava data parantaa päällysteen laatua, vähentää päästöjä

Asfalttikoneiden anturien tuottaman tiedon avulla voidaan vaikuttaa päällysteen laatuun ja kestävyyteen.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.