https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

SSAB:n Raahen tehtaalla hyödynnetään virtuaalimaailmaa työturvallisuuden edistämiseksi

SSAB:n Raahen terästehtaalla testataan virtuaalimaailman hyödyntämistä kunnossapitotöiden turvallisuuden parantamiseksi. Yhteistyössä Centria-ammattikorkeakoulun Ylivieskan kampuksen kanssa tehdas on tehnyt virtuaalimallinnuksen nauhavalssaamon askelpalkkiuunista, jossa lämmitetään teräsaihiot valssausta varten. Mallinnuksen avulla huoltohenkilökunta pääsee tutustumaan huollettavaan tilaan etukäteen.

ssab

Nauhavalssaamon askelpalkkiuunin virtuaalimallinnuksessa pystytään korostamaan turvalliset kulkureitit ja erityiset vaaran paikat kuten hilseenpoistoluukut ja polttimien paikat. Näin koulutettava osaa kiinnittää niihin huomiota, kun hän tutustuu uuniin virtuaalilasien avulla.

Virtuaalimallinnuksen hyödyntäminen turvallisuustyössä on SSAB:n Raahen tehtaan ensimmäinen askel kohti virtuaalimaailmaa, ja uudenlainen tapa tehdä ennakoivaa turvallisuustyötä.

- Askelpalkkiuuni tyhjennetään ja jäähdytetään kerran vuodessa huoltoa varten. Osa henkilöstöstä menee vuosihuollon aikana työkohteeseen ensimmäistä kertaa ja perehtymisaika jää usein lyhyeksi. Mallinnuksen avulla huoltohenkilökunta voi ikään kuin astua sisälle uuniin ja tutustua vaaran paikkoihin jo hyvissä ajoin etukäteen. Tällä on merkittävä vaikutus työn turvallisen suorituksen kannalta, kertoo Pekka Paganus, SSAB:n Raahen tehtaan kunnossapitojohtaja.

Virtuaalilasit koulutusten apuna

Uunin mallinnus valmistui syksyllä 2018 ja sitä on jo hyödynnetty nauhavalssauslinjan vuosihuollon turvakoulutuksissa. Ensimmäisissä koulutuksissa osallistujat pääsivät tutustumaan uuniin videon avulla, tulevissa koulutuksissa heillä on käytössään virtuaalilasit.

- Odotan mielenkiinnolla, miten tällainen teknologia ja koulutus otetaan vastaan. Virtuaalimallinnuksessa on valtavasti potentiaalia ja uskon, että pystymme hyödyntämään mallinnusta myös muissa haastavissa kohteissa, ja yleisemmin tehtaan esittelyssä, Paganus jatkaa.

Raahen tehtaalla kartoitetaan uusia mallinnettavia kohteita, jotta teknologia saataisiin käyttöön myös muiden vaikeiden huoltokohteiden etukäteisperehdytyksessä tai turvallisuuskoulutuksissa. Ideoita seuraavista mallinnuskohteista tehdas haluaa myös suoraan henkilöstöltään, joka pääsi testaamaan virtuaalimaailmassa askeltamista tänään tehtaalla järjestetyssä demotilaisuudessa.

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.