https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

SSAB:n Raahen terästehtaalla testataan laivakuljetusten polttoaineena biokaasua

Kokeilu tehdään yhteistyössä ESL Shippingin ja Gasumin kanssa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun biokaasua käytetään laivan polttoaineena Suomessa.

gasum

Testissä M/S Viikkiin tankattiin LNG:n lisäksi yksi rekkaerä biokaasua, joka tuotiin SSAB:n Raahen satamaan Gasumin terminaalista Porista.

SSAB, ESL Shipping ja Gasum pyrkivät yhdessä vähentämään SSAB:n raaka-ainekuljetuksista aiheutuvia päästöjä. Viime vuonna SSAB ja ESL Shipping ottivat käyttöön uuden kuljetusketjun, joka SSAB:n mukaan edeltäjäänsä verrattuna lähes puolitti SSAB:n raaka-ainekuljetuksista aiheutuvat hiilidioksidipäästöt Luulajan, Oxelösundin ja Raahen satamien välillä. Uudistetussa kuljetusketjussa perinteisiä polttoaineita korvattiin nesteytetyllä maakaasulla (LNG), jota ESL Shippingin uudet alukset Viikki ja Haaga käyttävät. Nyt osapuolet testaavat biokaasun (LBG) käyttöä lisäpolttoaineena korvaamaan fossiilisia polttoaineita edelleen.

- Testillä pyritään selvittämään, voisimmeko hyödyntää biokaasua pieninä erinä laivakuljetuksissa päästöjen vähentämiseksi. Biokaasussa oleva metaani on biogeenisestä materiaalista peräisin, joten se ei sisällä lainkaan fossiilista hiiltä. Testissä käytettävän biokaasun määrällä voisimme vähentää laivaketjun hiilidioksidipäästöjä edelleen 25-28 prosenttia, sanoo SSAB:n ympäristö- ja turvallisuusjohtaja Harri Leppänen yhtiön lehdistötiedotteessa.

Pyrkimys fossiilisten hiilidioksidipäästöjen poistamiseen edellyttää, että LNG korvattaisiin täysin biokaasulla ja moottorissa käytettävä diesel korvattaisiin biodieselillä.

- Keskustelemme parhaillaan ESL:n kanssa Viikin ja Haagan 100 prosenttisen biokaasun käytöstä, kertoo Gasumin meriliikenteen myyntijohtaja Jacob Granqvist.

SSAB haluaa tuoda fossiilivapaan teräksen markkinoille maailman ensimmäisenä teräsyhtiönä jo vuonna 2026. Koko yhtiön toiminnan on määrä olla fossiilivapaata vuoteen 2045 mennessä. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi SSAB on käynnistänyt yhdessä LKAB:n ja Vattenfallin kanssa HYBRIT-hankkeen, jossa teräksenvalmistuksen arvoketjussa kaivoksesta valmiiksi terästuotteiksi poistetaan fossiiliset hiilidioksidipäästöt.

- Täysin fossiilivapaat toiminnot vaativat kuitenkin, että myös kuljetuksista on poistettu fossiiliset polttoaineet, jatkaa Harri Leppänen.

SSAB:n Raahen tehtaalla yli 90 prsoenttia hiilidioksidipäästöistä aiheutuu raudantuotannosta, jossa käytetään pelkistyksen raaka-aineena fossiilista kivihiiltä. HYBRIT hankkeessa kivihiili on tarkoitus korvata vedyllä, jolloin päästöinä syntyy hiilidioksidin sijaan vesihöyryä. Rautaa valmistetaan tehtaalla kahdessa masuunissa, joista toinen suljetaan noin vuonna 2029 ja tuotannossa siirrytään puolittain valokaariuunitekniikkaan, jossa raaka-aineena käytetään vetypelkistettyä rautaa ja kierrätysterästä. Muutos tulee vähentämään tehtaan päästöjä noin 40 prosenttia. Myös toinen masuuni korvataan valokaariuunilla vuoteen 2040 mennessä, mikä tulee nollaamaan tehtaan fossiiliset hiilidioksidipäästöt, mikäli kuljetukset toteutuvat ilman fossiilisia polttoaineita.  

Uusimmat artikkelit

27.3.2025 | Alan Uutiset

Valmet DNAe sai SASecure SSA -tietoturvasertifikaatin

Valmet DNAe on maailman ensimmäinen täysin verkkopohjainen DCS-järjestelmä, joka on saanut ISASecure System Security Assurance (SSA) -turvallisuustason 1 -sertifikaatin.

Patria investoi 40 miljoonaa euroa panssaroitujen ajoneuvojen tuotantoon

Patria tekee 40 miljoonan euron investoinnin tehostaakseen ja laajentaakseen Hämeenlinnan tuotantolaitoksen panssaroitujen ajoneuvojen tuotantoa.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.