Säteilyturvakeskus (STUK) - Vioittunut cesium-lähde peräisin UPM-Kymmenen Kaipolan toimipisteestä
STUKin katolla Helsingin Roihupellossa olevaan hiukkaskerääjään kertyi poikkeuksellisen paljon radioaktiivista cesium-137:ää 3.–4. maaliskuuta. Cesiumia mitattiin noin tuhatkertainen määrä normaaliin verrattuna, mutta kuitenkin vain miljoonasosa sellaisesta pitoisuudesta, jonka takia ihmisten pitäisi suojautua.
STUK ylläpitää rekisteriä kaikista Suomessa olevista säteilylähteistä. Rekisterin perusteella selvisi nyt, että lähde on tullut Suomen Nukliditekniikka Oy:n haltuun UPM-Kymmenen tehtaalta Kaipolasta.
- Paikallistimme keskiviikkoiltana 9. maaliskuuta cesium-137-havaintojen alkuperäksi Nukliditekniikan tilat. Tämän jälkeen pyysimme Nukliditekniikalta selvityksen ja jatkoimme edelleen omien mittauksiemme tekemistä. Yhteistyössä Nukliditekniikan kanssa saimme yksilöityä viallisen säteilylähteen, joka eristettiin välittömästi, Säteilytoiminnan valvonta -osaston johtaja Eero Kettunen kertoo.
Kettunen lisää, että kyseessä on teollisuudessa pinnankorkeusmittauksessa käytetty säteilylähde. Lähteet ovat kapselin sisällä suojassa, ja tämä normaalisti estää niiden vioittumisen. Vielä tuntemattomasta syystä lähde oli tässä tapauksessa kuitenkin vioittunut.
- Varmistamme Kaipolan tilojen puhtauden yhteistyössä UPM kanssa. Ensimmäisissä mittaustuloksissa ei ole ollut mitään poikkeavaa. STUKin mittauksilla totesimme jo aiemmin että Nukliditekniikassa säteilylähdettä käsitelleellä henkilöllä ei ole elimistössään normaalista poikkeavaa määrää cesiumia. Sen perusteella arvioimme, että tapahtumalla ei ole terveydelle haittaa, Kettunen lisää.
- Tästä tapahtumasta on välttämätöntä kerätä kaikki mahdollinen oppi ja arvioida huolellisesti tarvittavat jatkotoimenpiteet. Kehitämme käytöstä poistettujen säteilylähteiden valvontaa sekä ohjaamme toiminnanharjoittajia kehittämään lähteiden käsittelyn ja varastonnin menettelytapoja”, Eero Kettunen kertoo.
STUK on pyytänyt Nukliditekniikkaa tekemään suunnitelman saastuneiden tilojen puhdistamisesta ja vioittuneen lähteen jatkokäsittelystä.
- STUKin omien tilojen puhdistus jatkuu edelleen. Osa saastuneista tiloista on jo saatettu normaaliin käyttöön. Kiinteistöstä mitatut pitoisuudet ovat olleet hyvin pieniä, eikä niistä ole terveydellistä haittaa. Haluamme siivota saastuneet pinnat puhtaaksi, koska tekemämme erityistarkat mittaukset edellyttävät täysin puhdasta laboratorio- ja mittausympäristöä, STUK:in johtaja Tarja K Ikäheimonen kertoo.