Suomen muovipakkausjätteestä jo kolmannes viedään ulkomaille

Kuluttajien muovipakkausjätteen keräys on kasvanut niin nopeasti, ettei kotimainen kierrätyskapasiteetti riitä. Muovipakkausjätettä on alettu viemään jo ulkomaille kierrätettäväksi, kertoo Hämeen sanomat.

neste_rem

Muovipakkausjätteen keräysmäärät ovat lähes kymmenkertaistuneet kolmessa vuodessa. Vuonna 2019 muovipakkauksia kerättiin talteen jo yli 40 000 tonnia.

- Kuukausitasolla keräämme kuluttajien muovipakkauksia jo neljänneksen enemmän kuin mitä muovijalostamo kykenee ottamaan vastaan. En olisi osannut arvata, että kierrätyskapasiteetti ylittyy näin reilusti, Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Vesa Soini kertoi Uusiouutiset-lehdelle jmaaliskuussa. 

Soini ennusti Uusiouutisten mukaan, että muutaman vuoden päästä keräysmäärä voi hipoa jo 50 000 tonnia, koska etenkin muovipakkausten kiinteistökeräys kasvaa vauhdilla.

Kotitalouksien muovipakkausjätettä viedään jo Ruotsiin ja pian myös Saksaan, raportoi sanomalehti Hämeen Sanomat.

Vienti johtuu siitä, että Suomen ainoan, Riihimäellä sijaitsevan Fortumin muovijalostamon kapasiteetti ei riitä enää muovin käsittelyyn. Viime vuonna kerätyn pakkausmuovin määrä kasvoi 79 prosenttia edellisvuodesta.

Muovin vienti on kalliimpaa kuin muovin käsittely kotimaassa, mutta lisää keräysmuovin käsittelykapasiteettia Suomeen ei kuitenkaan toistaiseksi ole tulossa.

Hämeen Sanomien haastattelemien Fortumin ja Uusiomuovin edustajien mukaan hallituksen esitys uudeksi jätelaiksi aiheuttaa epävarmuutta, joka estää investoinnit.

Uusimmat artikkelit

K-kauppojen aurinkovoimaloilla ennätystehot touko-kesäkuussa

K-kauppojen aurinkovoimaloiden yli 40 000 aurinkopaneelia tuottivat touko-kesäkuussa ennätykselliset yli 3 000 MWh puhdasta aurinkosähköä. Kokonaisuudessa tuotettu määrä vastaa noin 5 000 pakastealtaan vuotuista sähkönkulutusta. Parhaimmassa tapauksessa aurinkovoimalla pystytään kattamaan valtaosa kaupan päivittäisestä sähkötarpeesta. 

7.8.2020 | Alan Uutiset

Tullin ennakkotilasto: Viennin syöksy pysähtyi kesäkuussa

Suomen tavaraviennin arvo oli 4,5 miljardia euroa kesäkuussa, eli 15,4 prosenttia vuoden takaista vähemmän. Tilanne kuitenkin koheni toukokuusta.

Saksalaisjätti Schaeffler lanseeraa suomalaisen partneriverkoston avulla kehitetyn kunnonvalvontajärjestelmän

Saksalainen auto- ja teollisuusalan yritys Schaeffler on toteuttanut kunnonvalvontajärjestelmänsä OPTIME:n suomalaisen partneriverkoston avulla. Saksalaisyhtiö on jo aikaisemmin perustanut tuotekehitystiimin Suomeen ja nyt yhteistyöllä luotua tuotetta lanseerataan kaupallisesti.

EVA: Talouskriisi on suomalaisten suurin uhka

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n julkaisemassa tutkimuksessa kysyttiin, kuinka uhkaavina suomalaiset pitävät maailmalla ja Suomessa tapahtuvia konflikteja ja kriisejä omalle ja läheistensä turvallisuudelle. Eniten pelkoa suomalaisissa herätti uusi laajamittainen talouskriisi (77 prosenttia vastaajista) sekä toiseksi eniten pandemiat ja tartuntataudit (72 prosenttia vastaajista).

Signify tuo markkinoille uusia desinfioivia valaisimia

UV-teknologiaan perustuvaan valaistukseen erikoistunut Signify kertoi kasvattavansa UV-C-valaistuksen tuotantokapasiteettiaan ja laajentavansa UV-C-tuotevalikoimaansa maailman kasvaneen desinfiointitarpeen vuoksi.

Asfalttikoneista saatava data parantaa päällysteen laatua, vähentää päästöjä

Asfalttikoneiden anturien tuottaman tiedon avulla voidaan vaikuttaa päällysteen laatuun ja kestävyyteen.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.