https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Täydellinen suljettu kierto: Porin Veden Luotsinmäen jätevedenpuhdistamolla syntyvä liete biokaasuksi

Ensi kesästä lähtien Osuuskunta Satamaidon tuotteista osa valmistetaan Envor Pori Oy:n tuottamalla biokaasulla. Uusiutuvan energian raaka-aineena on Porin Veden Luotsinmäen jätevedenpuhdistamolla syntyvä liete.

biogas

Biokaasu jalostetaan laitoksella biometaaniksi, jolloin sen sisältämä hiilidioksidi poistetaan ja lopputuotteena on maakaasua vastaava puhdas ja hiilivapaa paikallisesti tuotettu bioenergia.

Energian sivutuotteena syntyy myös typpikonsentraattia eli lannoitetta pellolle sekä hiilidioksidia kasvihuoneviljelyyn.

Porin Veden Luotsinmäen jätevedenpuhdistamolla käsitellään Porin Seutukunnan asumisen ja teollisuuden viemäröidyt jätevedet. Asiakkaiden joukossa on Ulvilassa toimiva Satamaidon meijeri. Näin biokaasun ja energian tuotannossa hyödynnetään myös meijerin omia jätevesivirtoja.

Envor Pori Oy:n biokaasulaitoksen tuottaman biokaasun energiamäärä on 12.000.000 kWh, mikä vastaa noin 630 sähkölämmitteisen omakotitalon keskimääräistä kokonaissähkönkulutusta tai vastaavaa litramäärää dieseliä liikennepolttoaineeksi muutettuna. Energiamäärästä noin puolet toimitetaan jatkossa Satamaidon käyttöön ja puolet liikennepolttoaineeksi.

Biokaasu siirretään Envor Porin biokaasulaitokselta meijeriin kaasukonteissa. Etäisyyttä laitoksen ja meijerin välillä on vain 15 kilometriä. Biokaasun myynti liikennekäyttöön alkaa jo helmikuussa, kun kaikki tarvittavat luvat ja asennukset liikenneasemalla on valmiit. Biokaasun tuotanto ja käyttö ovat TUKESin valvonnassa, koska biokaasu paineistetaan jopa 250 baarin paineeseen sen tankkaamista ja siirtoa varten.

–  Tavoitteena on saada biokaasu osaksi meijerin tuotantoenergiaa ensi kesän aikana. Kolmen toimijan yhteistyö on tehokasta kiertotaloutta parhaimmillaan, Satamaidon toimitusjohtaja Anniina Honkanen toteaa tiedotteessa.

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.