https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Teollisuuslaitokset hallitsevat riskejä entistä paremmin

Riskien tunnistaminen ja hallinta ovat kehittyneet parempaan suuntaan teollisuuslaitoksissa. Vastuuttomasti toimivien laitosten määrä on pieni, selviää Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) vuoden 2017 valvontatilastoista. Tahallisesti aiheutetut onnettomuudet ovat uusi turvallisuusuhka.

inkoo

Tukes teki viime vuonna noin 350 valvontakäyntiä kemikaaliteollisuuteen, kaivoksiin, maakaasuvarastoihin ja maakaasun käyttökohteisiin ja painelaitekohteisiin.

Laitosten riskienhallinta on kehittynyt myönteisesti. 65 prosentissa laitoksista riskienhallinta on hyvällä tasolla. Toimintatavoiltaan huonoja laitoksia on vain noin 2 prosenttia.

Valvontaa netin yli

Tukesin teollisuusvalvonnan tavoitteena on ehkäistä henkilö-, ympäristö- ja omaisuusvahinkoja tuotantolaitoksissa ja kaivoksissa.

Onnettomuuksien ehkäisy edellyttää yrityksiltä vastuullista toimintaa, jonka yksi merkki on se, että yritysten riskienhallinta on hyväksyttävällä tasolla.

Tukes arvioi valvontakäynneillään yritysten riskienhallintaa ja opastaa yrityksiä.

– Tukes hakee koko ajan uusia keinoja tehostaa toimintaa. Kokeilemme verkon välityksellä tehtäviä tarkastuksia ja korvaamme laitoskäyntejä konsernitason tarkastuksilla, Tukesin teollisuusyksikön johtaja Päivi Rantakoski kertoo.

Tukesin valvontakäyntien lisäksi teollisuuslaitosten ja laitteistojen turvallisuutta varmistetaan teknisin tarkastuksin, jotka tekee tarkastuslaitos. Paine- ja mittalaitteiden tarkastusvelvoitteita noudatetaan Tukesin tietojen mukaan hyvin. Sen sijaan kaikkia nestekaasulaitteistojen tarkastuksia ei ole tehty ajallaan.

– Puutumme laiminlyönteihin, mutta uskomme, että ohjaus, neuvonta ja yhteistyö teollisuuden kanssa ovat parhaimmat tavat edistää turvallisuutta, Rantakoski sanoo.

Yritysten lupahakemukset Tukes käsitteli viime vuonna valtaosin lupaamissaan ajoissa. Luvatut käsittelyajat on listattu Tukesin nettisivuille.

– Huomioimme asiakkaan aikataulun, jotta yrityksen suunnitelmat eivät viivästyisi. Hakemusten oikea-aikainen käsittely myös lisää päätöksen vaikuttavuutta, koska turvallisuutta vaarantaviin asioihin voidaan vielä puuttua, Rantakoski kertoo.

Tahallisesti aiheutetut onnettomuudet uusi uhka

Tukesin teollisuusvalvonta on tarkoittanut onnettomuuksien ennalta ehkäisyä. Onnettomuus on ollut vahinko ja epäonnistuminen toiminnassa, laitevalinnoissa tai kunnossapidossa.

Viime aikoina toimintaympäristö on muuttunut siten, että on tarpeen ottaa huomioon myös tahallisesti aiheutettavat onnettomuudet, ilkiteot ja jopa terroristiset teot. Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut tätä koskevaa lainsäädäntöä. Tukes on yhteistyössä teollisuuden kanssa kartoittanut vaarallisiin aineisiin liittyviä turvauhkia ja valmistellut ohjeistoa.

Uutta teknologiaa

Nopeasti laajenevaan bio- ja kiertotalouteen voi liittyä kemikaaleihin ja laitteistoihin liittyviä riskejä. Jos riskit toteutuvat, ne voivat aiheuttaa suurta vahinkoa kehittyvälle toimialalle.

– Tukes haluaa olla mukana ennakoimassa ja poistamassa näitä riskejä.  Siksi Tukes on käynnistänyt bio- ja kiertotalouden riskejä tunnistavan hankkeen, jossa on mukana teollisuuden lisäksi muita viranomaisia, Rantakoski kertoo.

Riskien tunnistaminen on tärkeää, jotta ne voidaan ottaa huomioon jo laitosten suunnitteluvaiheessa ja niihin voidaan varautua teknisin ratkaisuin.

www.tukes.fi

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.4.2025 | Alan Uutiset

VTT ja LUT-yliopisto löysivät keinoja jalostaa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöt muovin raaka-aineeksi

Forest CUMP -tutkimusprojektissa selvitettiin, miten metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten muovien raaka-aineiksi eteeniksi ja propeeniksi.

Wärtsilä laajentaa teknologiakeskus Sustainable Technology Hubia Vaasassa

Wärtsilän 50 miljoonan euron investointi nopeuttaa tulevaisuuden polttoaineratkaisujen tuotantoa ja tuotekehitystä sekä uusien tuotteiden tuomista markkinoille.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.