https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tokmanni moninkertaistaa aurinkoenergian hyödyntämisen myymälöissään

Tokmanni Oy on tehnyt sopimuksen yhteistyökumppaninsa Solarigo Systems Oy:n kanssa aurinkovoimaloiden merkittävästä lisäämisestä Tokmanni-myymälöiden yhteyteen. Sopimuksen myötä Tokmanni moninkertaistaa aurinkoenergian hyödyntämisen myymälöissään.

tokmanni

Tokmannin aurinkovoimala.

Uusia aurinkovoimaloita tullaan asentamaan vuosien 2019–2021 aikana noin 30 Tokmannin myymälän katolle eri puolille Suomea. Jo nykyisellään aurinkosähköä käytetään viidessä Tokmanni-myymälässä ja Mäntsälän hallinto- ja logistiikkakeskuksessa.

– Tokmannin tavoitteena on, että vuoden 2021 lopussa aurinkovoimaa hyödynnetään yli 30 Tokmanni-myymälässä. Moninkertaistamalla aurinkoenergian käyttömme vähennämme ilmaston kuormitusta sekä kustannuksia, Tokmannin kauppapaikka- ja konseptijohtaja Harri Koponen kertoo.

Uusien aurinkovoimaloiden myötä Tokmannin hyödyntämien aurinkovoimaloiden yhteisteho tulee kasvamaan nykyisestä runsaasta 1 MW:sta lähes 6 MW:iin. Kokonaisuudessaan näiden aurinkovoimaloiden arvioidaan tuottavan sähköä lähes 5 000 MWh vuodessa, mikä vastaa noin 2 400 pienen kerrostaloasunnon vuosittaista sähkönkulutusta tai noin 24 000 000 sähköautolla ajettua kilometriä*. Vuoden 2021 lopulla Tokmannien katoilla arvioidaan olevan noin 21 000 aurinkopaneelia.

Aurinkovoimalan kokonaisteho tulee vaihtelemaan myymälän koon ja käyttötarpeen mukaan, mutta tyypillisimmillään sen arvioidaan tuottavan noin 10–15 prosenttia myymälän vuosittaisesta kokonaissähkönkulutuksesta. Aurinkoenergiaa hyödynnetään esimerkiksi valaistuksessa ja kylmälaitteissa. Mahdollisissa poikkeustapauksissa myymälöiden aurinkovoimaloiden tuottamaa sähköä voidaan syöttää verkkoon myytäväksi.

– Aurinkosähkö soveltuu erinomaisesti kauppakiinteistöihin. Tokmannin hallinnoimissa kiinteistöissä katot saadaan hyötykäyttöön ja samalla voidaan pienentää ilmastokuormitusta merkityksellisellä tavalla. Tokmanni kuuluu Suomen suurimpien aurinkosähkön käyttäjien joukkoon, Solarigo Systems Oy:n toimitusjohtaja Antti Koskelainen kertoo.

Energiatehokasta liiketoimintaa

Ilmastovaikutusten vähentäminen on yksi tärkeimpiä yritysvastuun alueita Tokmannilla. Yhtiön ilmastostrategian pääpaino on oman toiminnan suorissa ilmastovaikutuksissa eli kiinteistöjen energiankulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä.

Tokmannin tavoitteena on olla hiilineutraali kiinteistöjen, lentomatkustamisen sekä leasingautojen päästöjen osalta vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteet saavutetaan pienentämällä energiankulutusta ja parantamalla energiatehokkuutta, käyttämällä uusiutuvaa energiaa, hankkimalla uusiutuvan energian sertifikaatteja sekä kompensoimalla lentomatkojen päästöt.

Investoimalla aurinkovoimaan Tokmanni edistää vastuullisuusperiaatteidensa mukaisesti uusiutuvan energian tuotantoa, vähentää CO₂-päästöjä ja hillitsee ilmastonmuutosta.

– Myymälärakennuksissa on usein paljon hyödyntämiskelpoista kattopinta-alaa. Aurinkoenergian käyttö parantaa energiaomavaraisuuttamme. Päätöksemme lisätä uusiutuvan aurinkosähkön tuotantoa noin 30 uuden aurinkovoimalan voimin osoittaa, että otamme ilmastonmuutoksen vakavasti ja haluamme tehdä oman osamme sen hillitsemiseksi, Koponen kertoo.

Ensimmäisen aurinkovoimalansa Tokmanni otti käyttöön Jämsän myymälässään vuonna 2016. Tokmannille merkittävin kokonaisuus ja samalla yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista sijaitsee yhtiön 80 400 neliömetrin kokoisessa hallinto- ja logistiikkakeskuksessa Mäntsälässä. Viime vuonna käyttöönotetun, 3 000 aurinkopaneelin laajuisen ja huipputeholtaan 825 kWp:n aurinkovoimalan arvioitu vuosituotto on noin 677 000 kWh.

Tähän mennessä Tokmanni on vähentänyt CO₂-päästöjä aurinkovoiman avulla noin 77 400 kgCO₂**. Toteutuessaan kaikki voimalat vähentävät päästöjä yli noin 790 000 kgCO₂/a vuodessa***.

Yhtiössä kartoitetaan jatkuvasti mahdollisuuksia energiankulutuksen vähentämiseen ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen.

– Tavoitteenamme on kasvattaa myymäläverkostomme yli 200 myymälään, ja pyrimme sijoittamaan aurinkopaneeleja aina uuden myymälän katolle, mikäli rakenteet sen mahdollistavat, Koponen lisää.
Näissä Tokmannin kohteissa on jo aurinkovoimala:

Tokmanni Jämsä, otettu käyttöön vuonna 2016
Tokmanni Savonlinna, otettu käyttöön vuonna 2017
Tokmannin hallinto- ja logistiikkakeskus, Mäntsälä, otettu käyttöön vuonna 2018
Tokmanni Kalajoki, otettu käyttöön vuonna 2018
Tokmanni Kouvola Tornionmäki, otettu käyttöön vuonna 2018
Tokmanni Lielahti, autopesula, otettu käyttöön vuonna 2019
Esimerkiksi näihin Tokmannin kohteisiin on tulossa aurinkovoimala vuosien 2019–2021 aikana:
Tokmanni Forssa
Tokmanni Hollola
Tokmanni Hämeenkyrö
Tokmanni Iisalmi
Tokmanni Ilmajoki
Tokmanni Joutsa
Tokmanni Järvenpää
Tokmanni Klaukkala
Tokmanni Lieto
Tokmanni Masku
Tokmanni Mänttä
Tokmanni Nastola 
Tokmanni Tuusula
Tokmanni Uusikaupunki
Tokmanni Vanhakylä
* Laskelmissa on käytetty kerrostaloasunnon 2 000 kWh:n vuotuista sähkönkulutusta ja sähköauton 20 kWh:n sähkönkulutusta sataa ajettua kilometriä kohden.
** Tokmannin tämänhetkinen päästövähennys 77 400 kgCO₂ aurinkovoiman avulla perustuu mitattuihin tuotantotietoihin aikavälillä syyskuu 2016 - huhtikuu 2019. Laskelmissa on käytetty keskimääräisen sähköntuotannon CO₂-päästökerrointa Suomessa (laskettuna viiden vuoden liukuvana keskiarvona) 164 kgCO₂/MWh.

*** Laskelmissa on käytetty keskimääräisen sähköntuotannon CO₂-päästökerrointa Suomessa (laskettuna viiden vuoden liukuvana keskiarvona) 164 kgCO₂/MWh.

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.