https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tukes, AVI varoittavat kulmahiomakoneiden turvallisuusriskeistä

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ja työsuojeluviranomaisten (AVI työsuojelu) tietoon on tullut, että markkinoilla on kulmahiomakoneisiin tarkoitettuja puuntyöstöteriä. Hammastettu tai ketjuterä ja kulmahiomakone ovat vaarallinen yhdistelmä. Työsuojeluviranomaisilla on ollut tutkittavana työtapaturmia, jotka ovat aiheutuneet tällaisen yhdistelmän hallinnan menetyksestä.

Tukes-ja-AVI-varoittavat-Ketjutera-tai-hammastettu-puuntyostotera-ei-ole-turvallinen-kulmahiomakoneessa

Kulmahiomakoneisiin markkinoidaan tavanomaisten hioma- ja katkaisulaikkojen lisäksi puuntyöstöön tarkoitettuja teriä. Teriä on kahdentyyppisiä. Ketjuterissä terän ulkoreunaa kiertää leikkuuketju, jossa hammastettu terä muistuttaa sirkkelinterää. Näiden kulmahiomakoneisiin tarkoitettujen puuterien keskiöreikä on 22,2 mm.

Hammastetun tai ketjuterän käyttäminen kulmahiomakoneella puuntyöstöön voi olla erittäin vaarallista. Puun sahaaminen tällaisilla terillä voi aiheuttaa takapotkun, jolloin pyörivä terä kimpoaa kovalla nopeudella kohti käyttäjää. Ketjuterän kyseessä ollessa ketju voi katketa ja sinkoutua kohti käyttäjää tai muuta lähistöllä olevaa henkilöä.

Puuntyöstöön tarkoitetuissa kannettavissa sahoissa on turvaominaisuuksia, jotka pienentävät näitä riskejä. Kulmahiomakonetta ei ole tarkoitettu puuntyöstöön hammastetuilla tai ketjuterillä, joten kulmahiomakoneissa ei näitä turvaominaisuuksia ole. Lisäksi kulmahiomakoneen laikan kehänopeus on tyypillisesti huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi moottorisahan ketjun nopeus.

Tukesin mukaan joissakin kulmahiomakoneissa on lukittava kytkin, joka ei ole sallittu kannettavissa sahoissa. Kulmahiomakoneita koskevan standardin SFS-EN IEC 62841-2-3/A11 mukaan kulmahiomakoneen käyttöohjeissa pitää suoraan kieltää hammastetun tai ketjuterän kiinnittäminen kulmahiomakoneeseen.

Terveys- ja turvallisuusvaatimukset on huomioitava

Kulmahiomakoneeseen tarkoitettu hammastettu tai ketjuterä katsotaan vaihdettavaksi laitteeksi. Erotuksena hiomalaikasta puuterä tuo kulmahiomakoneeseen uuden toiminnon (pyörösaha) sekä uusia, merkittäviä riskejä.

Hammastettu tai ketjuterä ja kulmahiomakone yhdistelmänä eivät täytä konedirektiivin liitteen I olennaisia terveys- ja turvallisuusvaatimuksia.

- Kulmahiomakoneeseen ei oletusarvoisesti saa liittää hammastettua tai ketjuterää. Tällaisen terän käyttäminen kulmahiomakoneessa aiheuttaa vakavan riskin koneen käyttäjälle. Kyseisiä teriä ei näin ollen myöskään saa markkinoida kiinnitettäväksi kulmahiomakoneeseen, Tukes kertoo.

Tukes ja työsuojeluviranomaiset (AVI työsuojelu) kehottavatkin nyt yrityksiä kiinnittämään asiaan huomiota, ja poistamaan kulmahiomakoneisiin tarkoitetut hammastetut ja ketjuterät myynnistä. Kyseisiin tuotteisiin tullaan kohdistamaan valvontaa kuluvan vuoden aikana.

Lainsäädännön vaatimukset

  • Kulmahiomakone on EU:n konedirektiivin 2006/42/EY (Suomessa valtioneuvoston asetus koneiden turvallisuudesta 400/2008, ns. koneasetus) soveltamisalassa, jolloin koneen pitää täyttää direktiivissä määritellyt turvallisuusvaatimukset. Kulmahiomakoneita koskevat lisäksi standardit SFS-EN 62841-1/AC ja SFS-EN IEC 62841-2-3/A11.
  • Tavanomainen kulmahiomakoneen laikka sellaisenaan ei puolestaan ole konedirektiivin soveltamisalassa, vaan laikka katsotaan työkaluksi, johon sovelletaan yleistä tuoteturvallisuusdirektiiviä (Suomessa kuluttajaturvallisuuslaki / laki eräiden teknisten laitteiden vaatimustenmukaisuudesta).
  • Vaikka työkalut eivät kuulu sellaisinaan konedirektiivin soveltamisalaan, koneen valmistajan on kuitenkin täsmennettävä käyttöohjeissaan koneeseen kiinnitettävissä olevien työkalujen olennaiset ominaisuudet.
  • Konedirektiivissä on erikseen määritelty vaihdettava laite, joka on konedirektiivin soveltamisalassa, ja jonka pitää näin ollen täyttää direktiivin vaatimukset. Vaihdettavalla laitteella tarkoitetaan laitetta, jonka jo käyttöön otetun koneen itse kiinnittää kyseiseen koneeseen sen toiminnan muuttamiseksi tai uuden toiminnon aikaansaamiseksi, sikäli kuin tämä laite ei ole työkalu. Työkaluja ovat edellä mainittujen kulmahiomakoneen hioma-, katkaisu- ym. laikkojen lisäksi esimerkiksi leikkuuterät ja poranterät, jotka eivät muuta koneen valmistajan tarkoittamaa käyttötarkoitusta.
  • Vaihdettavan laitteen pitää täyttää koneille määritetyt vaatimukset, eli siinä pitää mm. olla CE-merkintä, sille pitää olla laadittu EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus sekä suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet.
  • Vaihdettavan laitteen valmistajan on varmistettava, että vaihdettava laite ja varsinainen kone, johon se on tarkoitettu kiinnitettäväksi, täyttävät yhdistelmänä kaikki niitä koskevat konedirektiivin liitteen I olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset.
  • Vaihdettavan laitteen ja varsinaisen koneen yhdistelmälle tehtyä vaatimustenmukaisuuden arviointia koskevat tiedot on mainittava vaihdettavan laitteen EY-vaatimustenmukaisuusvakuutuksessa.
  • Vaihdettavan laitteen ohjeissa on täsmennettävä, minkä tyypin koneisiin laite on tarkoitettu kiinnitettäväksi, ja siinä on oltava tarvittavat kiinnitysohjeet.

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.