https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Työturvallisuuskortti on tuottanut tulosta; riskit hallinnassa rengasalalla

Systemaattinen Rengasturvallisuuskortti-koulutus on olennaisesti parantanut työturvallisuutta rengasalalla. Rengasturvallisuuskortti-koulutus aloitettiin tasan kymmenen vuotta sitten 31.5.2006 ensimmäisenä toimialakohtaisena Työturvallisuuskortti-järjestelmänä Suomessa.

Rengasalan työnantaja- ja palkansaajajärjestöt lähtivät kehittämään omaa työturvallisuuskorttia, koska 2000–luvulla oli tapahtunut useita vakavia työtapaturmia, muun muassa raskaan renkaiden räjähdyksiä erittäin kohtalokkain seurauksin. Lisäksi rengastyötä tehdään useilla eri toimialoilla vaihtelevalla ammattitaidolla. Yhtenä riskiryhmänä ovat satunnaisesti renkaita työkoneisiin vaihtavat.

Työturvallisuustilanne rengastyössä on selkeästi parantunut Rengasturvallisuuskortti-koulutuksen ansiosta. Viime vuosina on tapahtunut paljon. Siisteyteen on panostettu, turvahäkkien käyttö on yleistynyt, rengastöiden riskeihin ja oikeisiin työtapoihin kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja asenteet ovat selkeästi kohentuneet. Viimeisen kymmenen vuoden aikana vain yksi rengasasentaja on menehtynyt työtapaturman johdosta, kun aikaisemmin kuolemantapauksia oli useampia.

Tutkinnon suorittaminen oikeuttaa saamaan henkilökohtaisen Rengasturvallisuuskortin, jonka tutkinnon suorittaneille luovuttaa Työturvallisuuskeskus (TTK). Kortin on hankkinut tähän mennessä yli puolet rengasalan ja korjaamoiden henkilöstöstä, yhteensä vajaat 1 400 henkilöä.

- Suuret rengaspaineet voivat purkautuessaan aiheuttaa räjähdyksen, jonka voimasta työntekijä lentää kovalla nopeudella jopa useita metrejä. Irrallaan oleva rengas voi puolestaan lentää räjähdyksen voimasta holtittomasti ja kovalla vauhdilla jopa kymmeniä metrejä. Renkaiden räjähtämistä ei voi estää, mutta rengastyön tapaturmariskejä voidaan minimoida ja poistaa oikeilla työmenetelmillä ja työskentelemällä huolellisesti ja varovaisesti, sanoo TTK:n asiantuntija Erkki Heinonen.

- Rengasturvallisuuskortti-koulutuksessa pyrimme erityisesti vaikuttamaan asenteisiin ja työturvallisuusajatteluun koko organisaatiossa, hän kertoo.

Rengasala otti turvallisuusasiat omaan haltuun

- Rengasturvallisuuskortti-koulutus on osoitus siitä, mitä saadaan aikaan, kun toimialan keskeiset vaikuttajat sitoutuneena ryhtyvät pitkäjänteiseen toimintaan tilanteen muuttamiseksi. Rengasalan vakavat tapaturmat herättivät toimialan työturvallisuuden kehittämiseksi työpaikoilla, toteaapuolestaan Autonrengasliiton asiamies Östen Brännäs.

Rengasturvallisuuskortti-koulutuksen yhtenä suosion perustana on varmasti ollut se, että koulutusaineistoa on kehitetty ajantasaiseksi koko ajan.

- Tämä on edellyttänyt sitoutuneita ja innostuneita ihmisiä tekemään pitkäjänteistä työtä autonrengasalan työturvallisuuden parantamiseksi, kertoo TEAM Teollisuusalojen ammattiliiton työehtosihteeri Paavo Salo.

Työn vaarojen selvittäminen avainasemassa

Rengasturvallisuuskortti-koulutus kestää päivän ja kortti on voimassa viisi vuotta. Kortin uusiminen edellyttää hyväksyttyä uusintakoulutusta. Päivän uusintakoulutuksen keskeinen teema on työturvallisuuden jatkuva parantaminen. Työn vaarojen selvittäminen ja arviointi ovat keskeisessä asemassa työturvallisuuden hallinnassa. Vaaratekijöitä, joita ei ole tunnistettu, ei voida työpaikoilla torjua.

TTK:n kumiteollisuuden ja autonrengasalan työalatoimikunta, jossa ovat edustettuina alan työnantaja- ja palkansaajajärjestöt, on suunnitellut Rengasturvallisuuskortti-koulutuksen rengasalan yritysten kanssa. TTK valvoo koulutustilaisuuksien laatua ja vastaa myös Rengasturvallisuuskortin haltijoiden rekisteröinnistä.

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.