https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Typpihapon luokituksen muuttuminen voi edellyttää kemikaaliturvallisuussäädösten mukaisia toimia

Typpihapolle on määritetty EU:ssa yhdenmukainen, sitova luokitus- ja merkintävaatimus. Muutos voi vaikuttaa tuotantolaitoksen vaarallisten kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin laajuuteen. Muutosta sovelletaan 1.3.2022 alkaen.

happo

Varmista, tuleeko laitoksen tehdä ilmoitus, hakea lupa tai laatia toimintaperiaateasiakirja tai turvallisuusselvitys.

Mikä muuttuu?

Typpihapolla on ollut jo aiemmin harmonisoitu luokitus, mutta nyt uutena luokituksena tulee välittömästi myrkyllinen kategoria 1 (Acute Tox. 1). Käytännössä eri vahvuisten liuosten osalta tämä tarkoittaa seuraavia luokituksia: 

  • Yli 70 prosentin typpihappo: Acute Tox. 1, H330
  •  yli 26 prosentin typpihappo Acute Tox. 3
  • 26-13,5 prosentin  typpihappo: Acute Tox. 4
  • alle 13,5 prosentin typpihappo: ei luokitusta

Välittömän myrkyllisyyden osalta toiminnan laajuuden (suhdeluvun) laskennassa käytettävät kemikaalien vähimmäismäärät ovat: Katso taulukko verkkosivulla .

Luokituksen muutoksen myötä toiminnanharjoittajien on tarkistettava käsittelemiensä typpihappoliuosten konsentraatiot ja varmistettava, että toiminnan laajuus on laskettu oikein. Muutos voi tarkoittaa, että tällä hetkellä pelastusviranomaisten valvonnassa oleva kemikaalikohde nousee Tukesin valvontaan ja Tukesin valvonnassa oleva ns. lupalaitos muuttuu toimintaperiaateasiakirjavelvolliseksi tai turvallisuusselvityslaitokseksi. On myös mahdollista, että alle ilmoitusrajan oleva laitos siirtyy luokitusmuutoksen vuoksi pelastusviranomaisen valvontaan. 

Luokituksen siirtymäaika 1. maaliskuuta 2022 asti

Komission delegoitu asetus on tullut voimaan 31.8.2020 ja sitä sovelletaan 1. maaliskuuta 2022 lähtien. 18 kuukauden siirtymäaika antaa toimijoille aikaa sopeutua uusiin vaatimuksiin. Aineet ja seokset voidaan kuitenkin luokitella ja merkitä asetuksen mukaisesti jo ennen siirtymäajan päättymistä.

Miten pitää toimia, jos toiminnan laajuus muuttuu kemikaaliluokitusmuutoksen vuoksi?

  1. Jos laitos käsittelee tai varastoi typpihappoa, varmista luokitusmuutoksen vaikutus kemikaalitoiminnan laajuuteen esim. Kemi-Digin suhdelukulaskurilla.
  2. Jos toiminnan laajuus muuttuu, määräajat kemikaalin luokituksen muuttumisesta johtuville toimenpiteille:
    • Jos toiminnan laajuus muuttuu siten, että toiminnanharjoittajan tulee tehdä ilmoitus pelastusviranomaiselle tai hakea lupa Tukesilta, on se tehtävä vuoden kuluessa luokituspäätöksen voimaantulosta. 
    • Jos toiminnan laajuus kasvaa siten, että tulee laatia toimintaperiaateasiakirja tai turvallisuusselvitys, on ne laadittava vuoden kuluessa luokitusmuutoksesta. Muutosilmoitus toiminnan laajuuden muutoksesta tulee tehdä Tukesiin kolmen kuukauden kuluessa. (VnA 685/2015 51§)

Lisätietoa lupa- ja ilmoitusmenettelyistä

Typpihapon luokitus kokonaisuudessaan

CLP-asetuksen mukautuksessa yli 70 prosentin typpihapolle vahvistettiin luokitus:
hapettava neste, vaarakategoria 2, (erityiset pitoisuusrajat: Ox. Liq. 2; H272: C ≥ 99 %, Ox. Liq. 3; H272: 70 % ≤ C < 99 %) sekä terveysvaarojen osalta välittömästi myrkyllinen, vaarakategoria 1 (H330) ja ihosyövyttävä, vaarakategoria 1A (H314). 

≤ 70 prosentin typpihapolle vahvistettiin luokitus:
hapettava neste, vaarakategoria 3 (erityinen pitoisuusraja Ox. Liq. 3; H272: C ≥ 65 %) sekä terveysvaarojen osalta välittömästi myrkyllinen hengitysteitse, vaarakategoria 3 (hengitysteitse: ATE = 2.65 mg/L (höyryt)) ja ihosyövyttävä, vaarakategoria 1A (erityiset pitoisuusrajat Skin Corr. 1A; H314: C ≥ 20 % ja Skin Corr. 1B; H314: 5 % ≤ C < 20 %). 
Näin ollen typpihappo …% [C ≤ 70 %] laimennettuna vedellä luokitellaan vaarakategoriaan Acute Tox. 3 yli 26 %:n konsentraatiolla ja vaarakategoriaan Acute Tox. 4 konsentraatiolla 26 % - 13.5 %.

Taustaa CLP-asetuksesta ja luokituksesta

CLP-asetuksen liitteessä VI luetelluille aineille on EU:ssa yhdenmukaistetut, sitovat luokitus- ja merkintävaatimukset. Yhdenmukaistetut vaatimukset koskevat aineita sellaisenaan tai seoksissa liitteessä mainittujen vaaraluokkien osalta. Vaaraluokat, joita ei ole mainittuna liitteessä, on luokiteltava itse, mikäli CLP-asetuksen mukaiset luokituskriteerit täyttyvät. Liitettä päivitetään säännöllisesti ns. teknisillä mukautuksilla eli ATP:lla. 

Euroopan komission delegoituna asetuksena annettu 15. ATP on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä 11.8.2020. Liitteeseen VI lisättiin 37 uutta ainetta, päivitettiin 21:n jo liitteessä olevan aineen luokitusta sekä poistettiin 2 ainetta.

Uusimmat artikkelit

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.