https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Uusi ohje rakennustyömaille koronariskin arviointiin

Rakennusalalle on laadittu ohje koronatartuntojen riskien arvioinnin tueksi. Ohjeen mukaan rakennustyömaalla päätoteuttaja on velvollinen laatimaan yleisen riskien arvioinnin. Kaikkien rakennustyömaalla työskentelevien on noudatettava arviointiin perustuvia toimenpiteitä. Työmaan muut työnantajat arvioivat lisäksi oman toimintansa riskit.

Buildimg_Pexles

Ohjeessa annetaan toimintaohjeita riskien arvioinnin tueksi. Ohje keskittyy työntekijöiden altistumisen ehkäisyyn, ohjeistukseen mahdollisessa altistumisessa tai tartunnassa sekä epäiltäessä ammattitautia. Ohje on tarkoitettu kaikille rakennusalan työpaikoille, joissa työntekijät saattavat altistua koronavirukselle.

- On tärkeää, että rakentamisen rattaat pyörivät myös poikkeusoloissa. Alkuvuodesta rakennustyömailla on ilmennyt koronavirustartuntoja. Tämä kehitys pitää nyt yhdessä taittaa ja panostaa siihen, että virus ei leviä työmailla. Juuri julkaistut ohjeet auttavat rakennusalan työnantajia tunnistamaan riskipaikkoja sekä toimimaan vastuullisesti, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Ohjeen ovat laatineet Työterveyslaitoksen asiantuntijat yhdessä rakennusalan järjestöjen ja liittojen Rakennusteollisuuden, Rakennusliiton, Ammattiliitto Pron ja Raklin sekä Aluehallintoviraston ja ympäristöministeriön kanssa.

Riskien arviointi koskee kaikkia tilanteita

Rakennusalan työnantajan on arvioitava henkilöstön riski saada koronavirustartunta työssä ja muissa tilanteissa työpaikalla, kuten tauoilla

Toimintaohjeita laadittaessa pitää ottaa huomioon kaikki työmaa-alueella työskentelevät henkilöt ja erilaiset työtilanteet sekä tarvittaessa hyödyntää työterveyshuollon asiantuntemusta riskiryhmiin kuuluvien osalta. 

- Työterveyshuolto on työn turvallisuuden ja terveellisyyden asiantuntija. Tätä asiantuntemusta täytyy käyttää varsinkin nyt koronaepidemian aikana. Työterveyshuolto tukee ja neuvoo riskien arvioinnissa ja terveellisten työolosuhteiden järjestämisessä, muistuttaa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

Tartuntatilanteissa riskinarviointi täytyy päivittää – tartuntaryppäät myös mahdollinen mainehaitta

Työpaikalla on hyvä olla ohjeet altistuneiden jäljittämisen käynnistämiseksi työpaikalla. Jos rakennusalan työpaikalla herää epäily altistumisesta, tätä koskevat kysymykset osoitetaan paikallisille tai alueellisille tartuntatautiviranomaisille.

- Mahdollinen tartuntarypäs kolhii koko työmaan ja koko yrityksen mainetta. Työpaikan sulkeminen tulee kaikille osapuolille kalliiksi ja aiheuttaa pitkäaikaista mainehaittaa, muistuttaa Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula

- Myös alihankintaketjun merkitys maineelle kannattaa ymmärtää. Brändi ja vastuullisuus ovat tärkeä osa alihankintaketjujen hallintaa.

Koronavirustartuntatilanteessa työpaikan riskinarviointi tulee päivittää ja tarvittaessa tehostaa suojautumistoimenpiteitä. Virallisen karanteenin aikana ei saa mennä työhön. Karanteeniin määrätty työntekijä on oikeutettu tartuntatautipäivärahaan.

Viestinnän on hyvä ulottua työajan ulkopuolellekin

Rakennustyömaan päätoteuttaja vastaa koronavirusturvallisuuden viestinnästä. Jokainen työnantaja vastaa oman henkilöstönsä perehdyttämisestä ja ohjeiden noudattamisesta. 

Työnantajan on hyvä kannustaa koronariskien hallintaan myös työpaikan ja -ajan ulkopuolella kuten yhteiskuljetuksissa ja yhteismajoituksissa. Olennaisia asioita ovat turvavälien pitäminen, hyvä käsihygienia ja suu-nenäsuojaimen käyttö aivan kuten työpaikallakin.

Viestinnässä kannattaa hyödyntää myös Työterveyslaitoksen opasteita ja julisteita muun muassa useille kielille käännettyä ”Ehkäise koronavirustartunta” -julistetta.

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.