https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Uutta kemikaalilaitosten valvonnassa: konserni- ja etätarkastukset

Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa (Tukes) on otettu käyttöön uusia keinoja vaarallisten kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin valvonnassa. Esimerkiksi etätarkastuksia voidaan hyödyntää laitoksissa, joissa tarkastustaajuutta on tihennetty.

Jos kemikaalien varastointi ja käsittely on laajamittaista, toiminta edellyttää Tukesin myöntämää lupaa. Tukes on perinteisesti tehnyt kemikaalilaitoksille tarkastuksia, joilla se on varmistanut, että laitos noudattaa lupaehtoja ja lainsäädäntöä.

Nyt Tukes on ottanut kemikaalilaitosvalvontaan laitostarkastusten rinnalle seuraavia uusia keinoja:

  • konsernitarkastukset. Tarkastuksella käsitellään konsernin menettelyitä turvallisuuden varmentamiseksi (turvallisuusjohtamisjärjestelmä).
  • etätarkastukset etäyhteydellä. Toteutetaan normaali tarkastus joko kokonaan tai osittain etänä, esimerkiksi videoneuvotteluna.

Vaihtoehtoisia tarkastusmuotoja harkitaan aina tapauskohtaisesti ja riskiperusteisesti yhdessä yrityksen kanssa. Vaihtoehtoisia tarkastusmuotoja ei käytetä, jos yritys toivoo perinteistä laitostarkastusta tai esimerkiksi etäyhteyksien järjestäminen on hankalaa.

Konsernitarkastukset keskittyvät turvallisuusperiaatteisiin

Konsernitarkastus voidaan tehdä yritykselle, jolla on useampia toimipaikkoja, eli laajamittaista vaarallisten kemikaalien käsittelyä ja varastointia harjoittavia laitoksia.

– Konsernitarkastus mahdollistaa sen, että jokaisessa konserniin kuuluvassa laitoksessa tai toimipaikassa ei tarvitse käydä samoja konsernin turvallisuusperiaatteita läpi, vaan valvontakohteissa voidaan keskittyä niiden omiin ajankohtaisiin asioihin sekä verrataan konsernin periaatteita vallitseviin käytäntöihin, ylitarkastaja Tanja Heinimaa kertoo.

Konsernitarkastuksen aineistoa hyödynnetään kuhunkin kohteeseen tehtävässä tarkastuksessa. Konsernitarkastuksilla viranomaisten esittämät hyvät käytännöt esimerkiksi turvallisuusjohtamisjärjestelmän kehittämiseen välittyvät helposti koko konsernille. Konsernitarkastus voidaan tehdä myös etäyhteydellä.

Etätarkastuksia voidaan hyödyntää etenkin usein tarkastettavissa turvallisuusselvitysvelvollisissa ja toimintaperiaateasiakirjavelvollisissa kohteissa. Etätarkastukset soveltuvat myös laitoksiin, joissa tarkastustaajuutta on tihennetty.

Tukesin mukaan etätarkastukset eivät kuitenkaan syrjäytä kokonaan perinteisiä tarkastuksia, vaan jokaisessa valvontakohteessa käydään paikan päällä säännöllisesti. Tarkastus voidaan toteuttaa myös siten, että laitoskierros tehdään paikan päällä ja muu osuus tarkastuksesta toisena ajankohtana etäyhteydellä, mikä voi helpottaa yritysten ja viranomaisten aikataulujen yhteensovittamista.

Etäyhteydet sujuvoittavat valvontaa

Uusien tarkastusten toteutustapojen lisäksi Tukesilla on uusia käytäntöjä valvonnassaan:

  • etäyhteyksien hyödyntäminen
  • tarkastuskäytäntöjen kehittäminen.

Yksi tärkeimmistä ja käytetyimmistä etäyhteyksien hyödyntämistavoista ovat palaverit yritysten ja viranomaisten kanssa esimerkiksi perustamislupien käsittelyssä ja valvontakohteissa suunnitteilla olevien muutosten yhteydessä. Etäyhteys mahdollistaa myös muiden viranomaisten ja yritysten sidosryhmien osallistumisen kohteessa tehtävälle tarkastukselle osaksi aikaa.

Hyväksi käytännöksi on osoittautunut, että Tukes lähettää yritykselle ennakkokysymyksiä sisältävän tarkastusohjelman. Yritys lähettää ennen tarkastusta Tukesille vastaukset, joita voidaan tarkastuksella käsitellä yksityiskohtaisemmin. Yrityksen vastauksia hyödynnetään tarkastuskertomuksessa.

- Ennakkokysymysten avulla yritykset ovat valmistautuneet hyvin tarkastukseen. Yritykset eivät ole kokeneet etukäteistyömäärää liian suureksi ja sen avulla he tietävät, mitä tarkastuksella käsitellään. Tavoitteena on, että tarkastuksilla pystyttäisiin käyttämään enemmän aikaa laitoskierrokseen ja ajankohtaisiin asioihin asiakkaan toiveita kuunnellen. Voidaan myös valita tarkastusteemoja, kertoo Tukes lehdistötiedotteessa.

Uusia käytäntöjä on pilotoitu Tukesissa vuosina 2017–2018. Kokemukset ovat olleet positiivisia ja pilotointi herättänyt kiinnostusta kansainvälisissäkin viranomaissidosryhmissä.

Nina Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.