https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Vaarattomasti säteilevä jäte ei kelpaa polttolaitoksille, kierrätykseen eikä oikein kaatopaikoillekaan

Kierrätys- ja jätehuoltoyhtiöt eivät ota vastaan jätettä, jossa on mitattavissa oleva määrä radioaktiivisuutta. Linjaus on yhtiöiden oma, eikä johdu esimerkiksi lainsäädännöstä, kirjoittaa porilainen sanomalehti Satakunnan Kansa.

amaz

Jätteenpolttolaitokset ja kierrätysmetallin käyttäjät eivät tunnu ottavan vastaan jätettä, jossa on vähänkin radioaktiivisuutta. Kaikki radioaktiivisuus ei kuitenkaan ole terveydelle merkityksellistä. Kun riski väestölle on riittävän vähäinen, jäte on niin sanottua säteilylain ja ydinenergialain alaisesta valvonnasta vapautettua radioaktiivista jätettä.

Tällainen jäte kuuluu normaaliin jätehuoltoketjuun. Jätteet voi siis laittaa kierrätykseen, kaatopaikalle tai polttoon tavanomaisen jätteen tapaan. Käytännössä näin ei ole, ja tilanne on johtamassa hankalaan umpikujaan.

Lähes 300 tonnia vuodessa, ja määrä kasvaa

Valvonnasta vapautettua jätettä syntyy ydinvoimaloiden lisäksi esimerkiksi terveydenhuollossa ja teollisuudessa.

– Vapautus perustuu jätteille tehtyyn lajitteluun, luokitteluun ja mittaamiseen. Vapautukseen menee vain hyvin heikosti säteilevää jätettä, korostaa erityisasantuntija Linda Kumpula työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastolta lehden artikkelissa.

Tällä hetkellä tällaista jätettä syntyy Suomessa lähes 300 tonnia vuodessa.

Tonnimäärä voi moninkertaistua, kun Olkiluoto 3, Posivan käytetyn ydinpolttoaineen käsittely- ja loppusijoituslaitokset ja Fennovoiman ydinvoimala käynnistyvät.

Poikkeusluvat päättyvät vuonna 2022

Haalarit, pahvit ja monet muut jätejakeet ovat orgaanista jätettä. Sen kaatopaikkasijoitus on ollut ilmastosyistä kielletty vuodesta 2016.

Voimaloista jätettä viedään kaatopaikoille edelleen, mutta poikkeusluvalla. Tämä mahdollisuus päättyy näillä näkymin parin vuoden kuluttua.

Vaihtoehtoja olisivat kierrätys ja polttaminen.

Jätteenpolttolaitokset eivät yleensä huoli energiapitoistakaan jätettä, jos siitä on mitattavissa radioaktiivisuutta. Metalliromultakin pysyy ovi suljettuna esimerkiksi kierrätysmetallia käsittelevissä tai käyttävissä yrityksissä.

Linjaus on yritysten oma, eikä sille ole perusteita esimerkiksi lainsäädännössä.

Polttolaitoksella nollatoleranssi

Syitä mittareissa piipittävän jätteen nollatoleranssille on monia. Yksi voi olla imagollinen. Jatkokäyttöön menevät kierrätysraaka-aineet eivät välttämättä kelpaa asiakkaalle.

Esimerkiksi Fortum ei ota Riihimäellä vastaan vähäistäkään radioaktiivisuutta sisältävää jätettä, sillä myös kuona ja tuhka halutaan jatkokäyttää mahdollisimman tehokkaasti.

Mustasaaressa toimivaan kunnalliseen jätevoimalaan sen sijaan otetaan sairaalajätettä, jonka joukossa on radioaktiivista jätettä. Määrä on kuitenkin vähäinen.

Erittäin paljon kierrätysterästä käyttävän Outokummun mukaan radioaktiivinen materiaali ei kuulu terästuotantoon. Yhtiöllä on kierrätysmetallin toimittajille tiukat vaatimukset.

– Niihin sisältyy myös se, että kierrätysteräksen joukossa ei saa olla radioaktiivista materiaalia, yhtiöstä kerrotaan.

Esimerkiksi kierrätysyhtiö Kuusakoski ei ota vastaan metalliromua, jossa vastaanottopisteen säteilyportti havaitsee radioaktiivisuutta.

Pulma odottaa ratkaisua

Ministeriön mukaan kyse on pitkälti väärinkäsityksistä.

– Monet yritykset kokevat, että jäte on jotenkin vaarallista, Kumpula sanoo.

Tiedon puutteen piikkiin pulman laittaa myös ministeriön teollisuusneuvos Liisa Heikinheimo.

– Tarvittaisiin lisää ymmärrystä siitä, mitä kaikkea esimerkiksi voimalaitoksissa tai terveydenhuollossa tehdään. Valvonnasta vapautettua jätettä voi syntyä joissakin olosuhteissa toimiston käsienpyyhkimispaperista lähtien.

Ministeriössä asiaa lähdettäisiinkin purkamaan koulutuksella.

Heikinheimo korostaa, että vastuukysymys on selvä: jätteen tuottaja vastaa siitä, että syntyvä jäte lähtee laillista reittiä.

– Jätehuoltoyrityksen ei tarvitse ottaa vastuuta siitä, onko jäte valvonnasta vapautettua tai ei.

https://www.satakunnankansa.fi/a/2fe12bd8-aaa5-484f-b834-b3a341b32440

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.