Vältä tyypilliset sudenkuopat mekaanista suunnittelua hankkiessa
Teollisuuslaitoksilla tehdään jatkuvaa lisärakentamista ja kehitysprojekteja. Yleensä niihin liittyy tarve suunnitella lisäosia putkistoihin ja teräsrakenteisiin. Mitä suunnittelua tilatessa pitäisi osata ottaa huomioon?
Maintpartnerin Kenneth Puskan mukaan kaikkein parasta on, jos mekaanisella suunnittelijalla on laajempi kokemus toisiinsa limittyvien eri suunnittelualojen - teräsrakenne-, putkisto- ja prosessisuunnittelun - reunaehdoista. Silloin kaikki tarvittava tulee otettua huomioon, minkä seurauksena hyvällä suunnittelulla voidaan säästää huomattavasti sekä aikaa että rahaa toteutusvaiheessa ja varmistaa turvallinen lopputulos.
Teräsrakennesuunnittelussa tärkeintä on käydä koko rakenne läpi, jotta kantavuus voidaan varmistaa. Staattisen paineen, eli rakenteen päälle asennettavien koneiden ja laitteiden lisäksi sen on kestettävä vaihtelevaa ulkoista ja sisäistä kuormitusta, kuten lumi- ja tuulikuormia tai säiliöiden täyttöasteita.
Suunnittelijan pitää ottaa huomioon kaikki kohteeseen vaikuttavat Eurokoodit turvallisuuden varmistamiseksi kaikissa olosuhteissa.
- Harjaantunut silmä näkee jo 3D-mallista hyvin nopeasti ne kohdat, joissa pitää olla erityisen tarkkana. Lisäksi pitää vielä käydä katsomassa viimeisimmät standardit, sillä nekin päivittyvät jatkuvasti, kuvaa mekaaninen suunnittelija Puskala haasteita.
Saattaa käydä niinkin, että jännitykset tarkistetaan pitkien palkkien, mutta ei niiden liitosten, osalta. Jos liitoksen jännitys lopulta ylittyy, se voi irrota ja koko rakenne romahtaa.
Viime aikoina on uutisotsikoissa nähty paljon hallien sortumisia. Usein näissä tapauksissa tarkasteluissa ei ole huomioitu lumikuorman tai tuulikuorman vaikutusta rakenteiden liitoksissa riittävän hyvin.
Putkistosuunnittelu vaatii jatkuvaa päivitystä ja moniosaamista
Putkistosuunnittelussa vaaditaan jännitysanalyysia paineiden ja lämpötilojen noustessa tietyn rajan yli. Aina ei kuitenkaan ole yksiselitteisen selvää, missä raja menee ja siksi tarvitaan laskentaa. Suunnittelussa tulisi myös ottaa huomioon vanhan putkiston paine- ja lämpötilavaikutuksia.
- Pahimmassa tapauksessa putkistossa kulkevassa nesteessä on sen verran painoa ja lämpötilaa sekä näiden aiheuttamaa siirtymää, että ne saattavat kuormittaa kannakkeitakin yllättävissä määrin – ja pahimmillaan putket tulevat alas, kertoo Puskala.
Tilanahtaus voi pakottaa tekemään putkistoon haaroja ja jyrkkiä mutkia lähekkäin, jolloin väärin mitoitettuna putkistoon tulee väsymystä ja säröjä. Silloin edessä voi jo muutaman vuoden päästä olla putkistovuotoja tai irtoavia kannakkeita.
Yhteistyö sähkö- ja automaatiosuunnittelijoiden kanssa on edellytys sille, että nämä osaavat valita putkiston venttiilejä ohjaavat toimilaitteet oikein. Vääränlaisiin ohjauslaitteisiin päätyminen voi viivästyttää koko projektin valmistumista rajusti. Myös prosessisuunnittelun aakkosten osaamisesta on putkistosuunnittelussa etua: niin varmistetaan, etteivät yhteensopimattomat aineet vahingossa pääse sekoittumaan ja aiheuttamaan jopa räjähdyksiä.
- Viranomainenhan ei katso lainkaan sormien välistä, jos suunnittelussa on jäänyt joku standardi noudattamatta. Meidän tehtävämme on kertoa asiakkaalle, mitä toimeksianto vaatii myös viranomaisen silmin, painottaa Puskala.
- Hyvä suunnittelu on meille kunnia-asia. Se voi tuoda isoja säästöjä rakentamisessa, kunnossapidossa ja käytössä, Puskala päättää.