https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Varmista kesätyöntekijöiden turvallisuus

Kesätyöntekijät tarjoavat meille kaikille näköalapaikan tulevaisuuteen ja sen tekijöihin. Tehdään tästä reilu vaihtokauppa. Tarjotaan nuorille kesätyön ohella myös onnistumisen edellytykset eli kunnon perehdytys ja työssä ohjausta.

WEBMikko_Vahaniitty_CAVERIO

Kesätöiden tarjoaminen on käytännön toimenpide varmistaa osaavan työvoiman saanti myös tulevaisuudessa. Yritykselle kesätyö on hyvä tapa tutustua tulevaisuuden ammattilaisiin. Nuorille kesätyö on tilaisuus saada arvokasta työkokemusta. Onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi on tärkeää, että intoa täynnä olevat nuoret saavat näyttää kyntensä turvallisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan nuorella on 50 prosenttia suurempi riski joutua työtapaturmaan kuin kokeneemmalla kollegallaan. Nopea johtopäätös olisi kääntää katseet nuoriin ja hakea selityksiä siihen omien ennakkokäsitystemme pohjalta. Mutta kertoisiko tämä fakta sittenkin enemmän meistä perehdyttäjistä. Olemmeko osanneet vastata oikealla tavalla ja kuunnella oikeassa paikassa?

Tilastot kertovat myös, että nuorten miesten riski joutua työtapaturmaan on selvästi suurempi kuin vanhempien ja naisiin verrattuna lähes kolminkertainen. Ennen kuin tehdään tästäkään nopeita johtopäätöksiä, katsotaanpa ensin ympärillemme. Työtapaturman vaara on suurin teollisuudessa, varastotöissä ja rakennuksilla, jotka ovat korostuneesti miesvaltaisia aloja. Teollisuuden turvallisuustyöllä on saavutettu monin paikoin hyvää kehitystä, mutta työtä on vielä paljon jäljellä. Syitä on siis löydettävissä niin sepistä kuin sysistäkin.

Hyvä perehdytys varmistettava

Perehdytyksen tärkeydestä on helppo olla liikuttavan yksimielinen. Käytännön toteutus on sitten toinen asia. Tarkistuslistoista perehdytys ei ainakaan jää kiinni. Erilaiset julkaisut suorastaan pullistelevat niitä. Tietoa on hyvä tarjota niin yrityksen toiminnasta ja tavoitteista, työsuhteesta kuin työpaikan pelisäännöistäkin (Vastuullinen kesäduuni 2015). Tämä antaa oikean suunnan tekemiselle ja vaikuttaa merkittävästi tervetulleeksi kokemukseen.

Mutta minkälaisella perehdytyksellä sitten saavutetaan halutut turvallisuustulokset. THL on tunnistanut syitä nuorten tapaturmille: vähemmän kokemusta tunnistaa työn vaaranpaikat, käden taidot ovat vasta kehittymässä, ryhmäpaineelle ollaan herkempiä ja epäkohtien esilletuomisessa koetaan epävarmuutta. Näiden tekijöiden hallintaan ei yksin tiedon jakamisella vaikuteta. Lisäksi tarvitaan vaarallisten työvaiheiden poisrajaamista, esikuvaksi kokeneempaa kollegaa, kannustusta kysymään apua ja oppia vaarojen tunnistamiseen.

Tee ennakoivaa turvallisuustyötä

Turvallisuustuloksissa näkyvä parannus on varmasti mahdollista saavuttaa jo pelkästään huomioimalla nuorten työntekijöiden tapaturmien syiden erityispiirteet. Tarkistuslistojakin voi aina viilailla, mutta kummihenkilön nimeäminen, jonka puoleen kääntyä ja josta ottaa mallia, on hyvä ja käytännöllinen toimenpide. On tärkeää, että tällainen henkilö on käytettävissä läpi kesälomakauden.

Toinen puoli ratkaisua on ennakoiva turvallisuustyö. Ennakoiva turvallisuustyö tulee sisällyttää kiinteäksi osaksi perehdyttämistä ja myöhempää työn ohjausta. Aktiivisen ennakoivan turvallisuustyön avulla voidaan todeta, jo ennen turmia, osaako nuori tunnistaa työn turvallisuuden kannalta olennaiset vaaranpaikat ja löytyykö tarvittavaa valppautta oikealla hetkellä. Ennakoivasta turvallisuustyöstä on mahdollista saada oppia, jota nuoret voivat edelleen viedä syksyllä oppilaitoksiin.

Kesätyö on mahdollisuus

Kesätyöntekijöiden perehdyttämistä koskevissa aineistoissa muistutellaan usein lakisääteisestä pakosta ja vedotaan eettisiin näkökulmiin. Meillä on täysi vastuu nuorien turvallisuudesta, mutta pakon ja syyllisyyden sijaan asian voi nähdä myös mahdollisuutena. Nuorilla on osaamista ja näkökulmia, joista kokeneetkin konkarit voivat ammentaa.

Miten muuten onnistuimme viime vuonna perehdytyksessä? Muistettiinko kysyä palautetta ja kehitysehdotuksia? Onneksi loppukesästä on uusi tilaisuus. Kesä on kasvun aikaa meille kaikille.

Lundahl_Petri_WEB

Petri Lundahl,

HSE-päällikkö, Caverion Industria Oy, petri.lundahl@caverion.fi

Vastuullinen kesäduuni 2015 -kampanjassa mukana ennätysmäärä työnantajia

Viidettä kertaa järjestettävä Vastuullinen kesäduuni -kampanja on tänä vuonna saavuttanut ennennäkemättömän suosion. Nuorten kesätöiden merkitys on tunnistettu, sillä haasteen laadukkaiden kesätöiden tarjoamisesta on ottanut vastaan jo yli 230 työnantajaa. Vastuullisten kesätyönantajien joukko on kasvanut yli 50:llä viime vuodesta.

Kampanjan projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen T-Mediasta arvioi kampanjan suosion kertovan, että huoli nuorten työllistymisestä on todellinen. Myös vastuullisuus on nouseva trendi yritysten toiminnassa.

– Vastuullisuus on konkreettisia tekoja. Tarjoamalla laadukkaita kesätyöpaikkoja nuorille työnantajat toteuttavat omalta osaltaan yhteiskuntavastuuta ja tekevät hyvän ensivaikutelman tulevaisuuden osaajiin, Salminen-Kultanen huomauttaa.

Viime vuonna kesäduunikampanjassa mukana olleet työnantajat työllistivät yli 30 000 nuorta. Tänä vuonna mukana on suuria ja pieniä organisaatioita monipuolisesti eri toimialoilta, joten tarjolla on kesätyöpaikkoja erilaisissa tehtävissä ympäri Suomen.

Kampanja tavoittaa tänä vuonna entistä paremmin itse nuoret, yläkoululaisista korkeakouluopiskelijoihin.

– Kampanjan siirryttyä Taloudellinen tiedotustoimisto TATin ja T-Median vetovastuulle olemme pystyneet hyödyntämään kanaviamme ja verkostoamme nuorten tavoittamiseen. Kampanjasivuston lisäksi kesätyöasiat ja työnantajakumppanien sisällöt näkyvät suositulla Kunkoululoppuu.fi -sivustolla. Myös aktiivisuutta sosiaalisessa mediassa on lisätty ja videot otettu vahvasti mukaan viestintään, kertoo kampanjan viestinnästä vastaava Vesa Vilenius T-Mediasta.

Vastuullinen kesäduuni 2015 -kampanja vaikuttaa aina kesän loppuun asti, joten vielä ei ole liian myöhäistä lähteä mukaan. Kampanjaan osallistuvat työnantajat sitoutuvat kuuteen vastuullisen kesätyön periaatteeseen, jotka ovat hyvä hakijakokemus, mielekäs työ, perehdytys ja ohjaaminen työhön, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus, kohtuullinen palkka sekä kirjallinen työsopimus ja todistus.

 

www.kesaduuni.org

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.