https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

WHO julkaisi suositukset nanomateriaalien haittojen ehkäisemiseksi

Maailman terveysjärjestö WHO on julkaissut ensimmäiset kansainväliset suositukset, joiden tavoitteena on suojella työntekijöitä teollisesti tuotettujen nanomateriaalien mahdollisilta haittavaikutuksilta.

nanohiukkanen

Suositukset koskevat erityisesti nanomateriaalien vaaranarviointia, työperäisen altistumisen arviointia sekä riskien hallintaa ja altistumisen minimointia. Koska teollisille nanomateriaaleille ei ole määritelty työhygieenisiä raja-arvoja, WHO suosittelee varovaisuusperiaatteen noudattamista ja ilman ja ihon kautta altistumisen minimoimista. Myös työntekijöiden koulutukseen pitää kiinnittää huomiota.

Suositukset on ensisijaisesti tarkoitettu päättäjille sekä työterveys- ja työturvallisuusalan asiantuntijoille päätöksenteon ja neuvonnan tueksi. Myös työnantajat ja työntekijät hyötyvät ohjeista.

Nanomateriaaleiksi kutsutaan hiukkasia, joiden ulkomitoista ainakin yksi on alle 100 nanometriä. Teollisesti tuotettuja nanomateriaaleja löytyy tuhansia erilaisia, minkä vuoksi niiden mahdolliset terveydelle haitalliset vaikutukset vaihtelevat merkittävästi kemiallisesta koostumuksesta ja hiukkasten muodosta riippuen.

Koska tieto teollisista nanomateriaaleista ja riskinarviointimenetelmät kehittyvät jatkuvasti, suosittelee WHO suositusten tarkistamista viiden vuoden päästä 2022.

Vanhempi tutkija Jos Verbeek Työterveyslaitoksesta on osallistunut suositusten kirjoittamiseen ja vanhempi asiantuntija Helene Stockmann-Juvala Työterveyslaitoksesta on ollut jäsenenä ”External Review Groupissa”.

WHO:n suositukset “WHO guidelines on protecting workers from potential risks of manufactured nanomaterials

WHO:n suositukset perustuvat kymmeneen tieteelliseen katsau kseen (linkki katsauksiin)

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.