https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

WHO julkaisi suositukset nanomateriaalien haittojen ehkäisemiseksi

Maailman terveysjärjestö WHO on julkaissut ensimmäiset kansainväliset suositukset, joiden tavoitteena on suojella työntekijöitä teollisesti tuotettujen nanomateriaalien mahdollisilta haittavaikutuksilta.

nanohiukkanen

Suositukset koskevat erityisesti nanomateriaalien vaaranarviointia, työperäisen altistumisen arviointia sekä riskien hallintaa ja altistumisen minimointia. Koska teollisille nanomateriaaleille ei ole määritelty työhygieenisiä raja-arvoja, WHO suosittelee varovaisuusperiaatteen noudattamista ja ilman ja ihon kautta altistumisen minimoimista. Myös työntekijöiden koulutukseen pitää kiinnittää huomiota.

Suositukset on ensisijaisesti tarkoitettu päättäjille sekä työterveys- ja työturvallisuusalan asiantuntijoille päätöksenteon ja neuvonnan tueksi. Myös työnantajat ja työntekijät hyötyvät ohjeista.

Nanomateriaaleiksi kutsutaan hiukkasia, joiden ulkomitoista ainakin yksi on alle 100 nanometriä. Teollisesti tuotettuja nanomateriaaleja löytyy tuhansia erilaisia, minkä vuoksi niiden mahdolliset terveydelle haitalliset vaikutukset vaihtelevat merkittävästi kemiallisesta koostumuksesta ja hiukkasten muodosta riippuen.

Koska tieto teollisista nanomateriaaleista ja riskinarviointimenetelmät kehittyvät jatkuvasti, suosittelee WHO suositusten tarkistamista viiden vuoden päästä 2022.

Vanhempi tutkija Jos Verbeek Työterveyslaitoksesta on osallistunut suositusten kirjoittamiseen ja vanhempi asiantuntija Helene Stockmann-Juvala Työterveyslaitoksesta on ollut jäsenenä ”External Review Groupissa”.

WHO:n suositukset “WHO guidelines on protecting workers from potential risks of manufactured nanomaterials

WHO:n suositukset perustuvat kymmeneen tieteelliseen katsau kseen (linkki katsauksiin)

Uusimmat artikkelit

25.3.2024 | Alan Uutiset

Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma jälleen tiukasti teollisuuden ajan hermoilla

Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma järjestetään jälleen Oulun Ouluhallissa 22.–23.5.2024. Näytteilleasettajapaikat on loppuunmyyty,  ja tapahtuman ohjelmalava täyttyy mielenkiintoisista ja taatusti ajankohtaisista puheenvuoroista.

Metsä Group ja ANDRITZ rakentavat koetehtaan uusien ligniinituotteiden kehittämiseksi

Metsä Group rakentaa Äänekosken biotuotetehtaan yhteyteen ligniininjalostuksen koetehtaan. Laitteet toimittaa teknologiayhtiö ANDRITZ. Rakennustyöt alkavat kesällä 2024 ja koetehdas valmistuu loppuvuonna 2025. Koetehtaan kapasiteetti tulee olemaan kaksi tonnia uudenlaista ligniinituotetta päivässä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

Tuulivoima-ala tarvitsee lisää tekijöitä – Turun AMK ja VAMK kouluttavat uusia osaajia

Tuulivoimaloihin tullaan tarvitsemaan paljon teknisen alan osaajia.Turun ja Vaasan ammattikorkeakoulut aloittavat yhteisen tuulivoimaan liittyvän maksuttoman koulutuksen. Opinnot ovat työelämälähtöisiä ja ne on mahdollista suorittaa työn ohessa. 

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.