https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Ydinvoimalan kunnossapito hyötyi yhteisestä kehittämisestä

Henkilöstöä osallistava työprosessien mallintaminen soveltui hyvin ydinvoimalan kunnossapidon työn kehittämiseen. Menetelmä auttoi tunnistamaan kehittämistarpeita ja rakentamaan yhteistä ymmärrystä työn arjesta, mitkä ovat tärkeitä asioita työn sujuvuuden ja turvallisuuden näkökulmasta, selviää Työterveyslaitoksen (TTL) julkaisusta.

ydin

Työterveyslaitos selvitti, onko työprosessien mallintaminen toimiva tapa kehittää ydinvoimalan kunnossapidon työtä. Tutkimushankkeessa mallinnettiin kolme prosessia: vikatilanteiden ratkaiseminen, muutostöiden työsuunnittelu sekä raportointiprosessien kehittäminen.

Tulokset olivat TTL:n mukaan myönteiset. Työprosessien mallintaminen vahvisti henkilöstön yhteistä ymmärrystä työn arjesta ja sen kehittämiskohteista.

Ydinvoimaloiden toimintaan liittyy piirteitä, joiden vuoksi jaettu ymmärrys työn arjesta on erityisen tärkeää. Turvallisuuskriittisessä ympäristössä prosesseilta edellytetään selkeyttä ja toimintavarmuutta. Henkilöstön on hallittava uudet ja perinteiset teknologiat, sanoo TTL.

– Osallistavat menetelmät ovat keino muuttaa kulttuuria kehittävään suuntaan. Siitähän turvallisuudessa on paljon kysymys: avoimuudesta, yhdessä tekemisestä, haasteiden ratkomisesta, monimutkaisten asioiden selkiyttämisestä, sanoo tutkimusprofessori Anna-Maria Teperi Työterveyslaitoksesta tiedotteessa.

Muutoksissa on tärkeää vahvistaa yhteistä ymmärrystä työprosesseista

Työprosessien mallintaminen on hyödyllistä, kun halutaan esimerkiksi vähentää häiriöitä, parantaa laatua ja sujuvuutta tai edistää yhteistyötä ja tiedonkulkua.

– Tutkimuksessa nousi esiin, että joihinkin prosesseihin oli liittynyt tavoitteiden epäselvyyttä, mikä oli vaivannut kunnossapidon insinöörejä. Ulkopuolisen ohjaajan vetämä konkreettinen toimintamalli auttoi nostamaan kehityskohteet esiin rakentavassa hengessä, sanoo vanhempi asiantuntija Arja Ala-Laurinaho Työterveyslaitoksesta.

Varsinkin turvallisuuskriittisillä aloilla on tärkeää pitää huolta siitä, että henkilöstöllä on yhteinen ymmärrys työprosesseista ja niiden vaikutuksista toisiinsa. Tarve korostuu muutostilanteissa: esimerkiksi organisaatiouudistuksissa tai jos käyttöön otetaan uusi tekninen laite.

Tutkimushankkeessa julkaistu opas antaa edellytykset mallintaa erilaisia työprosesseja.

– Yhteinen kehittäminen koetaan joskus työläänä ja aikaa vievänä. Haastaisin työpaikkojen johtoa pohtimaan, mahtuvatko osallistavat työtavat teidän työpaikkanne arkeen. Kun punnitaan mahdollisia hyötyjä, panostukset maksavat itsensä monin verroin takaisin, sanoo Anna-Maria Teperi.

****

Aiheesta tullaan julkaisemaan Promaint-lehden numerossa 2/2022 laajempi TTL:n asiantuntijoiden kirjoittama asiantuntija-artikkeli.

Uusimmat artikkelit

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.