https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Ydinvoimalan kunnossapito hyötyi yhteisestä kehittämisestä

Henkilöstöä osallistava työprosessien mallintaminen soveltui hyvin ydinvoimalan kunnossapidon työn kehittämiseen. Menetelmä auttoi tunnistamaan kehittämistarpeita ja rakentamaan yhteistä ymmärrystä työn arjesta, mitkä ovat tärkeitä asioita työn sujuvuuden ja turvallisuuden näkökulmasta, selviää Työterveyslaitoksen (TTL) julkaisusta.

ydin

Työterveyslaitos selvitti, onko työprosessien mallintaminen toimiva tapa kehittää ydinvoimalan kunnossapidon työtä. Tutkimushankkeessa mallinnettiin kolme prosessia: vikatilanteiden ratkaiseminen, muutostöiden työsuunnittelu sekä raportointiprosessien kehittäminen.

Tulokset olivat TTL:n mukaan myönteiset. Työprosessien mallintaminen vahvisti henkilöstön yhteistä ymmärrystä työn arjesta ja sen kehittämiskohteista.

Ydinvoimaloiden toimintaan liittyy piirteitä, joiden vuoksi jaettu ymmärrys työn arjesta on erityisen tärkeää. Turvallisuuskriittisessä ympäristössä prosesseilta edellytetään selkeyttä ja toimintavarmuutta. Henkilöstön on hallittava uudet ja perinteiset teknologiat, sanoo TTL.

– Osallistavat menetelmät ovat keino muuttaa kulttuuria kehittävään suuntaan. Siitähän turvallisuudessa on paljon kysymys: avoimuudesta, yhdessä tekemisestä, haasteiden ratkomisesta, monimutkaisten asioiden selkiyttämisestä, sanoo tutkimusprofessori Anna-Maria Teperi Työterveyslaitoksesta tiedotteessa.

Muutoksissa on tärkeää vahvistaa yhteistä ymmärrystä työprosesseista

Työprosessien mallintaminen on hyödyllistä, kun halutaan esimerkiksi vähentää häiriöitä, parantaa laatua ja sujuvuutta tai edistää yhteistyötä ja tiedonkulkua.

– Tutkimuksessa nousi esiin, että joihinkin prosesseihin oli liittynyt tavoitteiden epäselvyyttä, mikä oli vaivannut kunnossapidon insinöörejä. Ulkopuolisen ohjaajan vetämä konkreettinen toimintamalli auttoi nostamaan kehityskohteet esiin rakentavassa hengessä, sanoo vanhempi asiantuntija Arja Ala-Laurinaho Työterveyslaitoksesta.

Varsinkin turvallisuuskriittisillä aloilla on tärkeää pitää huolta siitä, että henkilöstöllä on yhteinen ymmärrys työprosesseista ja niiden vaikutuksista toisiinsa. Tarve korostuu muutostilanteissa: esimerkiksi organisaatiouudistuksissa tai jos käyttöön otetaan uusi tekninen laite.

Tutkimushankkeessa julkaistu opas antaa edellytykset mallintaa erilaisia työprosesseja.

– Yhteinen kehittäminen koetaan joskus työläänä ja aikaa vievänä. Haastaisin työpaikkojen johtoa pohtimaan, mahtuvatko osallistavat työtavat teidän työpaikkanne arkeen. Kun punnitaan mahdollisia hyötyjä, panostukset maksavat itsensä monin verroin takaisin, sanoo Anna-Maria Teperi.

****

Aiheesta tullaan julkaisemaan Promaint-lehden numerossa 2/2022 laajempi TTL:n asiantuntijoiden kirjoittama asiantuntija-artikkeli.

Uusimmat artikkelit

Työturvallisuusrikoksesta ja ympäristön törkeästä turmelemisesta ehdollista vankeutta

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi kauhavalaisen yrityksen törkeästä ympäristön turmelemisesta ja työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoon ja rikoshyödyn menettämiseen. Laiminlyönnit paljastuivat työsuojelutarkastuksessa.

17.6.2025 | Alan Uutiset

NRC Group kunnossapitäjäksi Riihimäki–Kokkola-rataosuudelle

NRC Group on valittu Riihimäen ja Kokkolan välisen rautatien radan ja turvalaitteiden kunnossapitäjäksi vuosille 2026–2030.

HSY uusi laitos jalostaa biojätteen lannoitteeksi pelloille

Biojätteen käsittelyssä siirrytään tehokkaampaan tapaan hyödyntää pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella kerättyä biojätettä.

Tekoäly torjuu törmäykset – sensorijärjestelmä saa junan pysähtymään ajoissa norsunkin edessä

VTT:n kehittämää sensorijärjestelmää on testattu Intiassa. Se estää liikenneonnettomuuksia ja parantaa kaivosteollisuuden tuottavuutta.

Aalto-yliopistosta valmistuu avoimen automaation osaajia

"Oppiminen on sujunut parhaiten silloin, kun opiskelijoilla ei ole ennakko-oletuksia oikeasta tai väärästä tavasta tehdä automaatiota," tekniikan professori Valeriy Vyatkin toteaa. 

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.