https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Ammattiastman diagnosoinnissa otetaan digiloikka

Työterveyslaitos ja Elisa lähtevät yhdessä kehittämään työperäisen astman diagnostiikkaa Elisa Etämittauksella. Ammattiastmaa tutkitaan nyt digitaalisesti Elisa Etämittauksella, kertoo Työterveyslaitos.

Suomessa noin 10 000 työikäistä sairastuu vuosittain astmaan. Ammattiastmaan liittyviä tutkimuksia tehdään Työterveyslaitoksen arvion mukaan ainakin tuhannelle suomalaiselle työntekijälle vuosittain.

Työterveyslaitos ja Elisa ovat aloittaneet yhteistyön, joka alkaa puolen vuoden pilottijaksolla. Pilotin aikana Elisa Etämittausta kehitetään edelleen ammattitautidiagnostiikan tarpeisiin. Elisa Etämittaus mahdollistaa astman diagnosointiin tarvittavien PEF-mittausten (uloshengityksen huippuvirtaus) luotettavan tekemisen työpaikalla ja kotona älypuhelimen, mittalaitteen ja Elisa Etämittaus -sovelluksen avulla.

– Terveydenhuollon palvelut digitalisoituvat parhaillaan kovaa vauhtia. Myös työterveyshuolto ja ammattitautidiagnostiikka ovat muutosvaiheessa. Elisa Etämittaus on hyvä esimerkki digitalisoituvasta diagnostiikasta, mikä palvelee sekä tutkittavana olevaa työntekijää että tutkimushenkilökuntaa. On myös suomalaisen yhteiskunnan etu, että ammattiastma tunnistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, kertoo Työterveyslaitoksen ylilääkäri Eva Helaskoski.

Mittaaminen nopeampaa ja luotettavampaa

Elisa Etämittauksessa mittalaite liittyy älypuhelinsovellukseen Bluetooth-yhteydellä, joten potilaan ei tarvitse enää kirjata tuloksia. Elisa Etämittaus -sovellus muistuttaa mittausten tekemisestä ja varmistaa kunkin mittaustuloksen onnistumisen. Tulokset siirtyvät hoitohenkilökunnalle suoraan verkon välityksellä, mikä mahdollistaa reaaliaikaisen seurannan. Kaikki mittaukseen liittyvät graafit piirtyvät hoitavalle lääkärille automaattisesti.

– Oivaltavat IT-ratkaisut mahdollistavat sen, että potilaan saama palvelu helpottuu ja samalla kustannustehokkuus parantuu. Mittaaminen on nopeampaa ja tulokset luotettavampia. Ammattiastman tutkiminen kestää neljä viikkoa ja puhalluksia tehdään kahden tunnin välein niin töissä kuin vapaalla valveillaoloaikana. Lisäksi on olennaista, että Elisa Etämittaus oikeasti muistuttaa olevan puhaltamisen aika, kertoo Työterveyslaitoksen keuhkolääkäri Irmeli Lindström.

 

Taustaa:

Työhön liittyvä astma käsittää ammattiastman ja työn pahentaman astman. Ammattiastmalla tarkoitetaan Suomessa astmaa, jonka todennäköinen ja pääasiallinen aiheuttaja on työympäristössä esiintyvä tietty sisään hengitettävä aine eli altiste. Suomessa korvataan ammattitautina reilut sata astmaa vuodessa, kun kaikkiaan noin 10 000 työikäistä sairastuu astmaan vuosittain.

Työn pahentamassa astmassa esimerkiksi työpaikan pölyt, käryt, voimakkaat hajut, lämpötilan vaihtelut tai fyysinen rasitus voivat pahentaa potilaan astmaa ja vaikeuttaa työssä pärjäämistä. Sairautta ei korvata ammattitautina. Kun työ ja siihen liittynyt tietty sisään hengitetty aine on todennäköisesti potilaan astman pääasiallinen aiheuttaja, on kysymyksessä ammattitauti.

Lue lisää: http://www.ttl.fi/fi/tyoterveyshuolto/ammattitaudit/tavallisimpia_ammattitauteja/ammattiastma/Sivut/default.aspx

Uusimmat artikkelit

14.5.2025 | Alan Uutiset

Prysmianin käyttöön vihitty 185-metrinen kaapelitorni on Suomen korkein rakennus

Yritys on tehnnyt suuria investointeja tehtaaseen, ja odottaa suurjännitekaapeleiden globaalin markkinan kasvun kiihtyvän edelleen.

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.