Lämpökameroista on moneksi
Metropolian Myyrmäen yksikössä suoritettiin kevätkauden kestänyt harjoitustyö, jossa kolme kolmannen vuosikurssin insinööriopiskelijaa tutustui markkinoilla oleviin lämpökameroihin ja niiden ominaisuuksiin. Käytössä oli koulun omia sekä mukaan lähteneiden yhteistyökumppaneiden laitteita.
Teollisuudelle jättikustannukset heikentyneen lämmönsiirron takia
Likaavat lämpövirrat ja helposti likaantuvat lämmönvaihtimet ovat monien teollisuuslaitosten harmina. Selvityksen mukaan Suomessa teollisuus menettää vuosittain jopa satoja miljoonia euroja heikentyneen lämmönsiirron vuoksi.
UPM hakee tehoa digistä ja uusista teknologioista
Vielä muutama vuosi sitten metsäteollisuuden näkymät olivat heikot – puhuttiin jopa ”laskevan auringon alasta”. Nyt tilanne on ainakin UPM:n osalta valoisampi, ja metsäyhtiön kassavirta hiottu huippuunsa. Uutta tehoa teollisiin prosesseihin yritys hakee muun muassa digitalisaatiosta ja uusista tekoälyn sekä robotiikan sovelluksista.
Älykästä toiminnanohjausta teollisuuden tarpeisiin
Vincit Solutions on tuomassa markkinoille uuden suomalaisvoimin kehitetyn palvelujen-, kunnossapidon- ja materiaalihallinnan toiminnanohjaukseen kehitetyn järjestelmän. Vincit EAM (Enterprise Asset Management) mahdollistaa yrityksille muun muassa saumattoman sisällön- ja dokumenttien hallinnan yhdistämisen päivittäisen toiminnan ohjaukseen.
Sähkö- ja automaatiokunnossapidon tiedot ”just eikä melkein”
Energiayhtiö Helen on yksi Suomen suurimmista sähköä ja uusia energiaratkaisuja tarjoavista yrityksistä. Sen innovatiiviset energiaratkaisut on palkittu maailman energiatehokkaimpina ja asiakkaita sillä on lähes 400.000 eri puolilla Suomea. Sähköä ja kaukolämpöä se tuottaa voimalaitoksissaan Vuosaaressa, Hanasaaressa ja Salmisaaressa.
Älykäs valaistus tuottaa arvokasta dataa
Älykäs valaisu nipistää watteja pois energiankulutuksesta ja euroja kustannuksista, mutta tuo mukanaan uusia liiketoimintamalleja ja datalähtöisiä palveluita. Onko enää järkevää pantata valaisuinvestointeja?
Kustannussäästöä energiatehokkailla LED-valoputkilla
Kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä arviolta yli kymmenesosa kuluu valaistukseen. Valaistus onkin usein suurin yksittäinen sähköenergian kuluttaja kiinteistöissä.
Palveluliiketoiminta on ihmislähtöistä
Kunnonvalvonnan ja kunnossapidon hoitamisen taso Suomen teollisuusyrityksissä vaihtelee kovasti yrityksittäin ja teollisuusaloittain. Kaiken kaikkiaan Suomessa ollaan suhteellisen hyvällä tasolla, mutta ennakkoluulottomuutta uusiin toimintatapoihin sekä osaamista muutosjohtamiseen tarvitaan lisää.
Huipputeknologia mahdollistaa ylijäämälämmön hyötykäytön
Mäntsäläläisen Nivos Oy:n hanke datakeskuksen hukkalämmön kierrättämisestä kunnan kaukolämpöverkkoon valittiin keväällä Vuoden ilmastoteoksi. Nivoksen yhdessä kumppaniensa Yandexin ja hollolaisen Calefan kanssa kehittämä toteutusmalli on mittakaavassaan tällä hetkellä ainoa maailmassa.
Ekomo edistää kiertotaloutta
Helsingin seudun ympäristöpalveluiden ekoteollisuuskeskus Ekomo kerää yhteen kiertotalouden alan toimijoita, jotka voivat hyötyä toistensa resursseista.
Uusiutuvia polttoaineita ja kemikaaleja ilmasta aurinkosähköllä
Globaalisti ollaan siirtymässä kohti sähköistyvää ja nettopäästötöntä energiajärjestelmää, jossa energian tuotanto pohjautuu tuuli- ja aurinkovoimaan. Sähköistymisestä huolimatta polttoaineita ja kemikaaleja tarvitaan jatkossakin. Niitä voidaan tuottaa sähköllä ”Power-to-X” -teknologioita hyödyntäen. SOLETAIR on ensimmäinen tähän teknologiaan perustuva pilotti Suomessa.
Pumppukäyttöjen optimointi teollisen internetin avulla
Teollisen internetin suurista mahdollisuuksia puhutaan paljon, mutta käytännön sovelluksia on näkynyt kunnossapitoalalla toistaiseksi vähän. Tilanne on kuitenkin pian muuttumassa. Yhtenä esimerkkinä on suomalaisvalmisteinen teollisuuspumppujen etävalvontajärjestelmä.