Alan vaikuttaja: Teknologia lisää kunnossapidon kiinnostavuutta
Tuomo Härkönen kuvailee itseään elinikäiseksi opiskelijaksi, jota on kiehtonut jo pienestä pojasta lähtien erilaiset teknologiat ja tekniset laitteet. Nelivuotiaana hän jo purki polkupyöränsä osat palasiksi selvittääkseen, miten laite pohjimmiltaan toimii. Samaa asennetta hän hyödyntää edelleen etsiessään teollisuudelle uusia tapoja tehostaa toimintoja teknologian keinoin.
3D-tulostaminen yleistyy, mutta hitaasti Suomessa
Materiaalia lisäävä valmistus, kansan kielellä 3D-tulostus, on hiljakseen tehnyt tuloaan Suomen valmistavaan ja kunnossapitoteollisuuteen. Pienessä osassa yrityksistä eteenpäin mennään kovaa tahtia, mutta muualla asiantuntemus ja tulokset ovat ainakin toistaiseksi olleet kovin vähäisiä.
IIIoT digitalisoi teollisuuden koneet ja laitteet
Laitteiden sensorointia on toteutettu esimerkiksi paperiteollisuuden alalla jo pitkään, mutta suurimmassa osassa teollista kunnon- ja käytönvalvontaa digitalisoituminen on vasta aluillaan. Erityisesti silloin, kun puhutaan teollisuuden koneista ja laitteista, jotka eivät ole osa tuotantolinjaa tai -prosessia tai sijaitsevat fyysisesti tuotantotilan ulkopuolella.
Älykäs teknologia ennustaa hissien huollon tarpeen
Maailman johtaviin hissi- ja liukuporrasyrityksiin kuuluva Kone Oyj ilmoitti helmikuussa 2016 liittävänsä kaikki valmistamansa ja huoltamansa laitteet verkkoon. IBM Watson-nimisen kognitiivisen tiedonkäsittelyjärjestelmän ansiosta hissien ja liukuportaiden kunnossapito on siirtynyt hyvää vauhtia kohti ennustavan kunnossapidon toimintamallia.
Kysymys & vastaus: Big datan hyödyntäminen on pitkäjänteistä kehittämistä
Roope Hyöky Vastaa IBM:n teollisentoimialan konsultoinnin asiakkuuksista Suomessa. IBM:n konsultointiyksikkö auttaa asiakkaitaan digitalisaation, analytiikan sekä tekoälyn hyödyntämisessä.
Cloud manufacturing – tuotannon ja kunnossapidon pilvipalvelut
Monet päivittäin käyttämämme ohjelmistot toimivat pilvipalveluissa. Tällöin meillä on aina uusin ohjelmistoversio käytössämme ja me pääsemme sen sisältöihin käsiksi puhelimella ja tietokoneella sekä jakamaan tietoja muiden käyttäjien kanssa. Internetin luotettavuus mahdollistaa pilvipalveluiden käytön myös teollisessa toiminnassa.
Digitaalisuus raivaa tietä itsenäisemmälle työlle
Teollinen internet muuttaa prosesseja läpinäkyviksi sekä henkilöstölle että asiakkaille. Johdon tehtävä on luoda visio, antaa kaikille sama tieto tavoitteista ja mittareista sekä mahdollistaa itseohjautuva työskentely.
Automaatio tuo helpotusta raskaiden työkoneiden kunnonvalvontaan
Automaatio tekee tuloaan raskaiden materiaalien käsittelyyn. Tuoreessa väitöstyössä on kehitetty kunnonvalvontamenetelmiä ja energiaystävällisiä ohjausratkaisuja tulevaisuudessa automatisoitaviin raskaisiin hydraulisiin robottimanipulaattoreihin.
Vaatimukset datapohjaisten kunnossapitopalvelujen liiketoimintaan
Teollinen internet ja sen myötä toisiinsa kytkeytyneet laitteet, ihmiset ja tietojärjestelmät tarjoavat yrityksille monenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia. Kunnossapitopalvelut ovat perinteisesti keskittyneet ongelmanratkaisuun ja laitteiden käynnissäpidon varmistamiseen, mutta ne voivat datapohjaisuuden myötä kehittyä oleelliseksi lisäarvon lähteeksi.
Vähemmän ilmaa, vähemmän ongelmia
Hydraulijärjestelmistä halutaan nykyään entistä kompaktimpia. Hydraulisäiliö on usein hydraulijärjestelmän ulkomitoiltaan suurin yksittäinen komponentti ja se mielletään helpoksi kohteeksi pienentää järjestelmän kokoa. Tämä asettaa uusia haasteita ilmanpoistolle.
Standardinmukaisuutta teollisen internetin tiedonsiirtoon
Monissa yrityksissä on haasteena, etteivät modernitkaan teollisen internetin tietojärjestelmät, kuten kunnossapito- ja laitekannanhallintajärjestelmät, toimi suoraan keskenään eivätkä yritysten muiden moninaisten tietojärjestelmien kanssa. DIMECC:n S4Fleet -ohjelmassa VTT tutki yhdessä yrityspartnerin kanssa, miten yhteistoimintaa voisi helpottaa tulevaisuudessa.
Sähkömoottorien varalaitepalvelu varmistaa sujuvan kunnossapidon
Suuret teollisuuslaitokset hyödyntävät toiminnassaan satoja tai jopa tuhansia erilaisia sähkömoottoreita. Moottoreiden huollon ja uusimisen lisäksi riittävän varalaitekannan jatkuva ylläpito on vaativa ja monimutkainen prosessi. Teollisuusyrityksille suunnattu varalaitepalvelu helpottaa kunnossapitoa sekä vähentää varalaitteisiin sidottua omaa pääomaa.
Sähkölaitteistojen kunnossapidon asialla
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry edistää joitakin erityisen tärkeinä pidettäviä asiakokonaisuuksia erikseen niitä varten perustettujen asiantuntijaryhmien avulla. Ryhmiin kutsutaan alan ammattilaisia, jotka edustavat niin palveluiden tuottajia kuin joskus myös niiden käyttäjiäkin. Tarvittaessa ryhmien kokoonpanoja täydennetään projektikohtaisesti liiton ulkopuolisilla asiantuntijoilla.
Pääkirjoitus: Teollisuuden palveluliiketoiminnassa on potentiaalia
Kunnossapito on yhä vahvemmin palveluliiketoimintaa ja työtä tietojärjestelmien parissa. Alan huippuosaajia tarvitaan tänä päivänä niin yrityksissä kuin niiden verkostoissa.